Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

20 3 01 "Το θέμα του Άκη " συνέντευξη στα "Νέα της Λευκάδας" O ΩΝΑΣΗΣ “ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ”

Το θέμα του Άκη 20 3 01

O ΩΝΑΣΗΣ “ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ”

            Η Λευκάδα και το Νυδρί  μονοπώλησαν την δημοσιότητα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Αιτία  αποτέλεσε η δημιουργία ανδριάντα του Αριστοτέλη Ωνάση που θα τοποθετηθεί στην παραλία του Νυδριού. Αρκετό καιρό τώρα πολλοί Λευκαδίτες και η εφημερίδα μας γνώριζαν την πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου τιμής στον Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά όλοι μας ξαφνιαστήκαμε με την ανακοίνωση στα ΜΜΕ. Ο συνεργάτης της εφημερίδας Άκης Καλύβας είναι ένας από την ομάδα που ανέλαβε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τον φιλοξενούμε στο σημερινό φίλο για να μας δώσει το ιστορικό όπως έχει μέχρι στιγμής.
ΕΡ: Πώς πήρατε την ιδέα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και ποια χρονική στιγμή;
ΑΠ: Είναι πεποίθηση όλων στο νησί ότι η Λευκάδα τοποθετήθηκε στον παγκόσμιο χάρτη με τον ερχομό του Ωνάση στο Σκορπιό. Σε αυτό οφείλει και το Νυδρί την  τουριστική του ανάπτυξη που σηματοδότησε την αρχή της τουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής όλου του Νομού. Αυτά είναι γνωστά. Η Λευκάδα ολόκληρη και η ευρύτερη περιοχή του Νυδριού ειδικότερα, οφείλει πολλά στον Ωνάση και το γεγονός της δημιουργίας ενός μνημείου για να τιμήσουμε τον μεγιστάνα με την παγκόσμια φήμη είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Η ιδέα δημιουργίας προτομής του Ωνάση δεν αποτελεί δική μας ιδιαιτερότητα. Είναι γνωστό ότι παλαιότερα η τότε κοινότητα Νυδριού είχε στραφεί προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε. Η τομή που έγινε σήμερα αποτελεί το γεγονός ότι οι απλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αποφασίσαμε σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο να κινήσουμε οι ίδιοι τις διαδικασίες και φυσικά να χρηματοδοτήσουμε το έργο. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια ομάδα Φίλων του Αριστοτέλη Ωνάση με μοναδικό της σκοπό το συγκεκριμένο έργο.
ΕΡ: Ποιοι αποτελούν την ομάδα αυτή και τι ρόλο έχουν οι τοπικοί φορείς;
ΑΠ: Το πρώτο μέλος της ομάδας είναι σίγουρα ο Κώστας Γαζής. Μία μέρα βγήκε στο δρόμο και άρχισε να μαζεύει κόσμο που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν.  Τον Νοέμβριο κατά την πρώτη συνάντηση ήμασταν είκοσι έξι άτομα όλοι από το Νυδρί και δημιουργήσαμε την Ομάδα. Από το σημείο αυτό η ομάδα συνεχώς αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είμαστε γύρω στα 80 άτομα , 80 οικογένειες αν προτιμάτε και συνεχώς μεγαλώνουμε. Ήταν αρχική μας επιδίωξη να μπουν στην ομάδα μας πρώτα οι Νυδριώτες και τώρα επεκτεινόμαστε και στην υπόλοιπη Λευκάδα. Όλα τα μέλη είναι ισότιμα και συμμετέχουν οικονομικά για την χρηματοδότηση του έργου. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό με κάποιο τρόπο, αλλά έχουμε μέλη ακόμα και αγρότες και εργάτες που κυριολεκτικά συμμετέχουν με το υστέρημα τους και μερικές φορές μας φέρνουν και σε δύσκολη θέση για να δεχθούμε την συμμετοχή τους. Επαγγελματικοί φορείς είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Νυδριού. Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, ασφαλώς και συμμετέχει με ένα τρόπο ουσιαστικό. Τόσο ο Δήμος Ελλομένου , όσο και η Νομαρχία αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας από την πρώτη στιγμή και μας βοηθούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Τονίζω ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση αλλά υλοποιείται μέσα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες με την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Νομαρχία και ο Δήμος αυτή την στιγμή υλοποιούν μελέτη διαμόρφωσης όλης της παραλίας της περιοχής μέσα στην οποία έχει ενταχθεί η χωροθέτηση του ανδριάντα, και φυσικά το μνημείο θα παραχωρηθεί στο Δήμο με την ολοκλήρωση του, για την περαιτέρω φροντίδα και προστασία του. Αυτή την εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο δημαρχείο μαζί με τους μελετητές για την χωροθέτηση του μνημείου. Η χρηματοδότηση όμως θα είναι αποκλειστικά από τους ιδιώτες.
ΕΡ:  Έχετε έρθει σε επαφή με το Ίδρυμα Ωνάση ή τον κ. Ρουσέλ;
ΑΠ: Σε ένα τέτοιο εγχείρημα και οι δύο πλευρές που αναφέρετε έχουν λόγο και ρόλο. Εμείς συλλογικά κατ΄ αρχήν πήραμε την απόφαση μόνοι μας. Προετοιμαστήκαμε για αρκετό χρόνο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα ώστε η πρωτοβουλία μας να είναι ρεαλιστική , υλοποιήσιμη και ανάλογη της αίγλης που φέρει το όνομα Ωνάσης. Όταν όλα αυτά έγιναν ήμασταν πλέον έτοιμοι να παρουσιαστούμε τόσο στο Ίδρυμα όσο και στην οικογένεια της Αθηνάς με έναν χειροπιαστό φάκελο, με μια πρόταση αν θέλετε πλήρη ώστε να είμαστε άξιοι της προσοχής τους αφ΄ενός και έτοιμοι να δεχθούμε τις δικές τους παρατηρήσεις και βελτιώσεις αφ΄ ετέρου. Και με τις δύο πλευρές  ήρθαμε σε επαφή. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τις συναντήσεις αυτές λόγο της δίκης που γίνεται αυτή την στιγμή μεταξύ τους σεβόμενοι πλήρως τον χρόνο τους. Όπως καταλαβαίνεται και οι δύο πλευρές είναι πνιγμένες τις τελευταίες εβδομάδες. Με το πέρας της δίκης αμέσως ολοκληρώνουμε τις συναντήσεις μας. Αρχή μας αποτελεί το να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές για τις μεταξύ τους αντιδικίες. Το μνημείο του Ωνάση βέβαια αφορά και τις δύο πλευρές εξίσου. Πέρα από αυτό το Ίδρυμα αποτελεί ευεργέτη στο Νυδρί και σε όλη την Λευκάδα, πρόσφατα χρηματοδότησε με 3 εκατομμύρια το Αρχείο Λευκάδας, αλλά και η Αθηνά βρίσκετε στις καρδιές όλων των Λευκαδίων. Όλα τα μέλη θέλουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα να γίνουν από την Αθηνά και αυτός είναι και ο στόχος μας. Όταν βέβαια μιλάμε για την Αθηνά δεν αποκλείουμε σε καμία περίπτωση την οικογένειά της. Στο έργο αυτό θέλουμε τις δύο πλευρές σύμβουλους για το καλύτερο αποτέλεσμα και όχι την οικονομική τους εισφορά.
ΕΡ: Έχετε συναντήσει την άρνηση μέχρι στιγμής;
ΑΠ: Άρνηση; Όχι. Παρότρυνση και βοήθεια συνεχώς. Αυτό αποδεικνύει την ολοκληρωμένη πρόταση, τα ευγενή μας κίνητρα και την απόλυτη διαφάνεια στις πράξεις μας. Αυτό που έχω παρατηρήσει μερικές φορές και μου δίνετε την ευκαιρία να το αναφέρω, αποτελεί ένας σκεπτικισμός περίεργος ευτυχώς από πολύ λίγους και ιδιαίτερα από κατοίκους άλλων περιοχών της Λευκάδας που βλέπουν να ωφελείται μόνο το Νυδρί  ενώ θα ήθελαν την περιοχή αυτή υποβαθμισμένη. Δυστυχώς μικροψυχίες υπάρχουν αλλά αποτελούν ένα μηδενικό ποσοστό. Αντιθέτως είναι πολλοί αυτοί εκτός Νυδριού που επιθυμούν να συμμετέχουν και τους καλωσορίζουμε. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι μας στέλνουν χρήματα Λευκαδίτες από την ομογένεια, τουρίστες ιδιώτες που έχουν επισκεφτεί την Λευκάδα από την Σουηδία, αλλά και τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που στέλνουν πελάτες στο νησί. Αναφέρω ενδεικτικά το Neilson, το Activity Holidays κ.λ.π. Όταν όλοι αυτοί βλέπουν ένα γενικότερο όφελος για την Λευκάδα ξέρουμε και εμείς ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.
ΕΡ: Ποιος γλύπτης κατασκευάζει τον ανδριάντα;
ΑΠ: Έχουμε αναθέσει το έργο σε έναν καταξιωμένο και διακεκριμένο καλλιτέχνη τον Ευθύμη τον Καλεβρά. Ήρθε και στο Νυδρί εξέτασε τον ευρύτερο χώρο και συμπλήρωσε την πρόταση μας με το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Προχωρεί στην κατασκευή και στο στάδιο αυτό βρίσκεται στην δημιουργία των γύψινων προπλασμάτων. Έχουμε δει τα προπλάσματα μέχρι τώρα και έχουμε μείνει κατάπληκτοι με την ομοιότητά τους με τον Ωνάση. Για λόγους δεοντολογίας αφού και από το Ίδρυμα θα ελέγξουν τα προπλάσματα δεν τα έχουμε φέρει στη δημοσιότητα ακόμα. Έχετε δει και εσείς κ. Κοντογιώργη τις φωτογραφίες και καταλαβαίνετε.
ΕΡ: Πράγματι τις είδα και συμφωνώ, αλλά σας ζητώ όταν κρίνεται να δημοσιοποιηθούν τα Νέα της Λευκάδας να έχουν το πρώτο ρόλο.
ΑΠ: Σας το υπόσχομαι διότι η κοινωνία της Λευκάδας έχει για μένα τον πρώτο λόγο για να κρίνει το έργο αφού την αφορά άμεσα. Εδώ θέλω τέλος να προσθέσω ότι με το μνημείο η Λευκάδα θα αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς παγκοσμίου φήμης. Όλοι οι επισκέπτες θα βγαίνουν μια φωτογραφία μαζί με τον ανδριάντα του Ωνάση. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για την προβολή του νησιού. Επίσης τις τρεις μόνο πρώτες μέρες που ήρθε στη δημοσιότητα το εγχειρημά μας, είχαμε συνολικά γύρω στα 30 λεπτά προβολής της Λευκάδας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων 5 τηλεοπτικών καναλιών ALPHA, MEGA, ANT1, STAR και ΝΕΤ. Αν αγοράζαμε τον διαφημιστικό αυτό χρόνο θα μας στοίχιζε 30 εκατομμύρια δραχμές. Αντιλαμβάνεστε τον τηλεοπτικό χρόνο που θα έχουμε δωρεάν μέχρι και τα αποκαλυπτήρια, και να μην παραξενέψει κανέναν όταν και το CNN θα δείξει την Λευκάδα. Αυτή την στιγμή ξεκινάμε μια ενέργεια προβολής της ενέργειας μας μέσω της ομογένειας των Λευκαδίων σε όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου