Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το επίμαχο γράμμα του Τζήμερου στη Μέρκελ γίνεται κέντρο του ενδιαφέροντος σε Γερμανία.


Το γράμμα του Τζήμερου προς την “Εξοχότατη” Μέρκελ σίγουρα προξένησε θόρυβο εντός και εκτός Ελλάδας.
Ασχολήθηκε με αυτό και η Γερμανική εφημερίδα
Bild Zeitung με άρθρο του Paul Ronzheimer και τίτλο : Lasst mein Land zur Hölle fahrenπου μεταφράζεται «Αφήστε τη χώρα μου να πάει στην κόλαση».
 
 


 
Οι αντιδράσεις θετικές και αρνητικές, ακουμπάνε σε δύο διαφορετικά επιχειρήματα :
1)      από την μια πλευρά κάποιοι ισχυρίζονται ότι με το γράμμα του αποκαλύπτει στην Μέρκελ τις παθογένειες του πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος τα προηγούμενα χρόνια (λες και οι Γερμανοί δεν τα ξέρουν) και δείχνει υποταγή στη Γερμανία.

2)      Ο Τζήμερος παραμένει πιστός στις διαθρωτικές αλλαγές που από την αρχή πρέσβευε το κόμμα του (πριν αρχίσει να γίνεται κίνδυνος για το υπάρχον σύστημα), για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας (τα οποία όλοι γνωρίζουμε). Παράλληλα η επισήμανσή τους στο γράμμα προς την Μέρκελ αποσκοπεί στο να σατιρίσει  την εμμονή των γερμανών και της τρόικας στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων (με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες στο μεγάλο μέρος των Ελλήνων) χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ολοκληρωτική αποτυχία της προσπάθειας για τις διαρθρωτικές αλλαγές που επίσης προβλέπονται από τα μνημόνια και θα οδηγούσαν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ανάχωμα για ανάπτυξη. Όμως οι αλλαγές αυτές βλάπτουν τα κεκτημένα  ομάδων πίεσης που αποτελούν κομμάτια του πιο «βαθιού» και «σάπιου» πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλε το κόμμα του και τον ίδιο (που ήταν «ανύπαρκτο» στη συνείδηση σχεδόν του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου) να είναι επίκεντρο συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι ο Τζήμερος δεν είναι πολιτικός για να γνωρίζει από τις κλασικές εκλογικές τακτικές (επισκέψεις στα «κατώγια» και τάξιμο διορισμών) αλλά είναι μαρκετίστας και γνωρίζει πώς να κάνει τους άλλους να μιλάνε γι αυτόν μέσα σε μία μόλις μέρα. Και το πέτυχε. Όχι μόνο εδώ αλλά και στην Ευρώπη.


Στο διαδίκτυο και στο facebook η «Δημιουργία Ξανά»  κάνει θραύση. Όχι όμως πάντα με θετικά σχόλια αλλά και με αρνητικά. Στο κόσμο του marketing ακόμα και η κακή δημοσιότητα φαίνεται να είναι καλύτερη από την αφάνεια. Φτάσαμε ξαφνικά η «Δημιουργία Ξανά» να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παραδοσιακά κόμματα από το ΛΑΟΣ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ που διαθέτουν βουλευτική και ευρωβουλευτική ιστορία και παρόν. Από την άλλη η Ντόρα και η Κατσέλη επιλέγουν συμμαχίες με μεγάλους για να σώσουν τα κομματικά τους μορφώματα ενώ ο Μάνος και ο Βαλιανάτος για να σωθούν πάνε στο Τζήμερο!!!!!




Η συμπόρευση του Τζήμερου με τον Μάνο και τον Βαλιανάτο αποτελεί άλλο ένα μεγάλο αγκάθι διαφορετικών προσεγγίσεων, μεταξύ όμως, ΜΟΝΟ αυτών που τον ψήφισαν (2,2%) στις προηγούμενες εκλογές. Άλλοι μιλούν για στρατηγική κίνηση που θα επιτρέψει στη «Δημιουργία Ξανά» να μπει τώρα στη Βουλή και άλλοι λένε ότι έτσι χάθηκε η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου κόμματος από όλα τα υπόλοιπα που έχουν υπάρξει στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι αν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κόμμα έχουν την πικρία από την υποβάθμιση των προτύπων και των αρχών που πρέσβευε. Λένε επίσης ότι 2,2 (του Τζήμερου) + 1,8 (του Μάνου) θα κάνουν τελικά 2,9% και θα χαθεί η Βουλή.

Το σίγουρο είναι ότι αν ο Τζήμερος συνέχιζε όπως ήταν, κάθε ψηφοφόρος του θα έκανε προσωπικό αγώνα για να πείσει τουλάχιστον έναν ακόμα να τον ψηφίσει (το 4,4% μπορεί να ήταν πραγματικότητα στις 17 Ιούνη). Τώρα όμως πάρα πολλοί αδρανούν, κάποιοι αντιδρούν και αρνητικά αποσύροντας την στήριξή τους και αγωνίζονται οι υπόλοιποι με κύριο παίκτη πλέον τον Τζήμερο που τραβάει πλέον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. [Ο Μάνος με κάτι κινήσεις που κάνει με πρώην στελέχη των Οικολόγων κλπ δεν ξέρω αν κάνει καλό ή κακό στο συνασπισμό των κομμάτων, όσο για τον Βαλιανάτο δεν νομίζω ότι ακούγεται καθόλου στους ετερόφυλους Έλληνες].


 
Το αποτέλεσμα της νέας εκλογικής στρατηγικής θα φανεί με τα αποτελέσματα των εκλογών. Το ζητούμενο όμως είναι ότι αν αποδειχθεί ότι η συνεργασία με το Μάνο και το Βαλιανάτο αποδώσει στην είσοδο στην Βουλή, ο Τζήμερος ποτέ δεν θα μάθει αν χωρίς αυτούς θα έπαιρνε πιθανόν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.
Αν όμως δεν καταφέρει να βάλει το κόμμα στη Βουλή θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική του στρατηγική, ζητώντας παράλληλα συγχώρεση από όσους δυσαρέστησε.

Όμως έαν τελικά το κόμμα μπει στη Βουλή, θα πρέπει να διαχωρίσει το κοινοβουλευτικό του έργο από αυτό της Δράσης και του Βαλιανάτου και ας μείνει στην ιστορία η καινοτομική συνεργασία 3 μικρών κομμάτων μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν μαζί το 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου