Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

2 Απριλίου 1999 : “ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ” του Άκη Καλύβα στα 'Νέα της Λευκάδας"


“ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ”
του Άκη Καλύβα                                                                Παρασκευή, 2 Απριλίου 1999

            Πρώτη έκδοση της εφημερίδας για τον Απρίλιο και με το ζόρι προσπαθώ να ξεπεράσω τις πρωταπριλιάτικες ευχές για καλό μήνα και να σταθώ στις ουσιαστικότερες που αφορούν μια καλή τουριστική σαιζόν. Δυστυχώς όλοι εμείς στη Λευκάδα  δεν καταφέραμε  μέχρι τώρα να καταργήσουμε την  εποχικότητα  της τουριστικής περιόδου και να εντάξουμε τον τουρισμό στους τομείς εκείνους με δωδεκάμηνη δραστηριότητα.
Έρχεται λοιπόν ο Απρίλιος και ξαφνικά όλη η Λευκάδα συνειδητοποιεί την άφιξη της τουριστικής περιόδου. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι  παίρνουν το τελευταίο επίδομα ανεργίας  και σαν να ξυπνάνε ξαφνικά αρχίζουν να οργανώνονται για τη καλοκαιρινή δουλειά τους. Οι τεχνίτες και οι μάστορες είναι δυσεύρετοι γιατί οι βροχές του χειμώνα άφησαν πολλές εκκρεμότητες  και οι πρώτοι ξένοι πλησιάζουν. Οι προμηθευτές ετοιμάζουν τους καινούργιους τιμοκαταλόγους και αρχίζουν τις βόλτες για παραγγελίες. Οι έμποροι αλλάζουν βιτρίνες και επιδιορθώνουν τις ξενόγλωσσες επιγραφές τους. Οι ταξιτζήδες και οι οδηγοί λεωφορείων συζητάνε για τις πτήσεις που κατεβαίνουν στο Άκτιο. Οι καϊκέριδες γρασάρουν τις μηχανές τους στα καρνάγια ενώ τα συνεργεία αυτοκινήτων είναι γεμάτα από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για το τελικό σέρβις. Καφενεία , εστιατόρια ,μπαρ, ψησταριές, σουβλατζίδικα, φαστ φουντ, ουζερί και όλα τα συναφή καταστήματα ανακαινίζονται, βάφονται, και καθαρίζονται. Στην εφορία το τρύπημα αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και εισιτηρίων εισόδου παίρνει διαστάσεις βιομηχανικής παραγωγής. Καταστρώνονται τα προγράμματα εξόδων για φορολογικούς ελέγχους. Στα αστυνομικά τμήματα και τα λιμεναρχεία προσπαθούν να προβλέψουν τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό για το καλοκαίρι  και να ζητήσουν εγκαίρως ενισχύσεις.
Κάπου μέσα στο παραπάνω σκηνικό, λιγότερο ή περισσότερο , με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα αναγνωρίσεις αναγνώστη και τον δικό σου ρόλο στον τομέα τουρισμό. Ο κύκλος εργασιών της εποχιακής Λευκαδίτικης τουριστικής “ βιομηχανίας” είναι τόσο σημαντικός ώστε κάθε Λευκαδίτης θέλει να έχει το δικό του μερίδιο, είτε είναι ξενοδόχος είτε είναι αγρότης και πουλάει μέλι στο δρόμο για το Πόρτο Κατσίκι.
Είναι λοιπόν εύλογο το ενδιαφέρον όλων μας αυτό τον καιρό για το: Πώς πάει η Λευκάδα; Θα έχουμε κόσμο φέτος; Πόσοι αναρωτιόνται όμως τι έκαναν οι ίδιοι για να φέρουν κόσμο; ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΟΣΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ;
Πρώτα οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η  κερδοσκοπία και η  χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών πρέπει να εξαφανιστεί. Ο εργαζόμενος  μετά ας  αντικαταστήσει την κατσουφιά και τη μιζέρια στη δουλειά με χαμόγελο, ευγένεια και προθυμία. Ο δημόσιος υπάλληλος ας προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον ξένο στη γλώσσα του. Η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία ας εμφανίζετε στις ψυχές όλων μας έστω εποχιακά.
Ας αναλάβουν οι συνδικαλιστές του τουρισμού τις ευθύνες τους για την πορεία του κλάδου και ας αφήσουν τον πόλεμο της καρέκλας. Ας αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της για την έλλειψη βιολογικών σταθμών καθαρισμού λυμάτων, και χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη της καθαριότητας , των δρόμων και των ακτών. Ποιος φταίει που τόσα χρόνια η Λευκάδα δεν πήρε ούτε μία γαλάζια σημαία; Ας μας αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής τι ρόλο έπαιξε στην προβολή της Λευκάδας στο εξωτερικό και το εσωτερικό το 1999 μια χρονιά που μας ταράζει το πρόβλημα Οτσαλάν και ο πόλεμος στο Κόσοβο; Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη διεξαγωγής, και σωστής οργάνωσης  του σημαντικότερου αθλητικού θεσμού που φιλοξένησε ποτέ η Λευκάδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχυπλόων Σκαφών ΦΟΡΜΟΥΛΑ 3.
Επιστρέφοντας στις ευχές για μια καλή τουριστική περίοδο νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω κάθε ένα που προσπάθησε με τον δικό του τρόπο να προβάλει την ΛΕΥΚΆΔΑ ΜΑΣ βάζοντας το δικό του λιθαράκι στο “οικοδόμημα” του τουρισμού του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου