Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

7 2 2000 : "Το θέμα του Άκη" στα "Νέα της Λευκάδας" ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ "τΝτΛ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ.

Το θέμα του Άκη 7 2 2000

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ "τΝτΛ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ.

          Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, στην Αθήνα. Στους απόηχους αυτής της επίσκεψης διοργανώθηκε στο Ζάππειο Ελληνο-τουρκική συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ, την οποία μάλιστα χαιρέτησαν την έναρξη των εργασιών οι δύο Υπουργοί, ο Δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την Παρασκευή μάλιστα ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης δεξιώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη και χαιρέτησε και αυτός την πρωτοβουλία.
          Επί δύο συνεχείς ημέρες αποτέλεσαν κοινό παρονομαστή από όλους ανεξαιρέτως, η διαπίστωση του νέου κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών και οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον ρόλο των ΜΜΕ των δύο χωρών, στην συνέχιση του καλού αυτού κλίματος ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που βιώνουν οι δύο λαοί για πολλά χρόνια.
           Κανείς βέβαια δεν θεωρεί ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί κάτι εύκολο, αλλά χρειάζονται πολλές κοινές προσπάθειες, πολύς χρόνος αλλά και συνεχή πολιτική βούληση ώστε να οικοδομηθεί ένα πνεύμα εμπιστοσύνης, μια που οι διαφορές απόψεων των δύο χωρών και τεράστιες είναι σε ορισμένα θέματα αλλά και έχουν δημιουργήσει και καταστάσεις κρίσεων.
          Το Κυπριακό, τα Ίμια, διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το Σισμίκ, ο Οτσαλάν αποτελούν εμπόδια  πολύπλοκα, αλλά από την άλλη πλευρά οι σεισμοί, η στάση της Ελλάδας στην αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι αμφίδρομες επισκέψεις των Υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών και οι συμφωνίες που υπογράφονται οδηγούν σταδιακά στην βελτίωση του κλίματος.
          Η συνδιάσκεψη αποτελεί συνέχεια μιας πρώτης επαφής στην Κωνσταντινούπολη αλλά έχει αποφασιστεί συνέχιση των εργασιών, πάλι στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο αλλά και στη Ρόδο αργότερα μετά την πρόσκληση του Δημάρχου.
          Οι σύνεδροι στην συνδιάσκεψη ήταν γύρω στους  130 και αποτελούσαν κορυφαίους δημοσιογράφους των δύο χωρών αλλά και των εκδοτών και διευθυντών των μεγαλύτερων τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών αλλά και έντυπων μέσων. Η εφημερίδα μας αποτέλεσε την μόνη παρουσία ΜΜΕ τόσο μικρής εμβέλειας που συμμετείχε και η παρέμβασή μας στην συνδιάσκεψη που κατατέθηκε από τον συντάκτη μας Άκη Καλύβα όχι μόνο χειροκροτήθηκε αλλά βρήκε αμέσως και ανταπόκριση.
          Συγκεκριμένα η παρέμβασή μας έγινε κατά την απογευματινή συνεδρίαση της πρώτης ημέρας με πρόεδρο την Τούρκο Δημοσιογράφο ΝΟΥΡ ΜΠΑΤΟΥΡ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας ΧΟΥΡΡΙΕΤ στην Αθήνα, ενώ εισηγητές αποτέλεσαν ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και παραγωγός εκπομπής του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Dr. ΑΪΝΤΙΝ ΟΥΓΟΥΡ, Πρύτανης της Σχολής Επικοινωνίας του Παν/μιου Μπιλζί στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παύλος Τζίμας, αρθρογράφος στα ΝΕΑ και παραγωγός εκπομπής στο MEGA και ο Dr. ΣΑΧΙΝ ΑΛΠΑΫ, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού στην εφημερίδα ΜΙΛΛΙΕΤ και παραγωγός εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό CNN-ΤΟΥΡΚ. Το θέμα της συζήτησης αποτελούσε : Υπό ποιες προϋποθέσεις τα ΜΜΕ Ελλάδας και Τουρκίας δύναται να διαμορφώσουν ευνοϊκό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών;
          Η παρέμβασή μας ήταν η ακόλουθη :
" Αξιότιμοι συνάδελφοι,
          έρχομαι από " τα  Νέα της Λευκάδας " μια καθημερινή μεν αλλά τοπική και μικρή εφημερίδα μιας μικρής περιοχής της Ελλάδας, την Λευκάδα.
          Από την αρχή χαιρετήσαμε με δημοσιεύματα μας την πρωτοβουλία που βιώνουμε τώρα όλοι μας εδώ.
          Εκτιμώ ότι τα μικρά ΜΜΕ έχουν κάποιες δυνατότητες προσέγγισης των δύο λαών μεγαλύτερες από τα μεγάλα ΜΜΕ διότι,
1.     τα μικρά μέσα μένουν περισσότερο ανεπηρέαστα από τις πιέσεις των Κεντρικών Κυβερνήσεων λόγω της μικρής τους εμβέλειας και
2.     σαν αμιγή τοπικά μέσα κινούνται με ιδιαίτερα στενές σχέσεις τόσο με τον λαό κάθε περιοχής αλλά και με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
          Στόχο της συνδιάσκεψης αποτελεί η συνεισφορά των ΜΜΕ στην σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών αλλά και ο τρόπος επηρεασμού των δύο Κυβερνήσεων ώστε να συνεχιστεί το θετικό κλίμα που άρχισε. Κλειδί στον σκοπό αυτό αποτελούν οι Λαοί των δύο χωρών. Τα ΜΜΕ έχουν την δύναμη να επηρεάζουν και μερικώς να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, και οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εισακούουν τις λαϊκές εντολές εφ' όσον επιθυμούν να κυβερνήσουν.
          Εμείς έχουμε μια πρόταση έτοιμη που καταθέτουμε. Με δική μας πρωτοβουλία ήρθαμε σε επαφή με τον Δήμαρχο Λευκάδας και συμφωνήσαμε σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων του λαού της Λευκάδας με τους πολίτες μιας ανάλογου μεγέθους Τουρκικής περιοχής, μέσα από την συνεργασία της εφημερίδας μας με κάποιο ΜΜΕ ανάλογου μεγέθους της περιοχής αυτής.
          Ζητώ από εσάς τους έγκριτους και διάσημους δημοσιογράφους και από τα μεγάλα ΜΜΕ των δύο χωρών  που βρίσκεστε εδώ να προβάλετε την πρόταση μας, ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με ανάλογο Τουρκικό μέσο που προφανώς δεν παρευρίσκεται.
          Θα δημιουργήσουμε έτσι μια πιλοτική διμερή παρέμβαση σε δύο περιοχές, αφήνοντας βεβαίως εκτός της ατζέντας τις διαφορές και τις προκαταλήψεις που χωρίζουν την πολιτική και την θρησκεία, αλλά με γνώμονα την ανταλλαγή πληροφοριών στον τρόπο ζωής, στις ανθρώπινες σχέσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις., δηλαδή τομείς που κατ' αρχή μπορούν να φέρουν κοντά δύο λαούς, δύο μικρών περιοχών."
          Η παρέμβασή μας προκάλεσε αμέσως θετικές αντιδράσεις και κυρίως από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο συγκεκριμένα ένα νέο τμήμα που προσπαθεί να ενισχύσει ενέργειες εξωτερικής πολιτικής που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. Ο συντάκτης μας ήρθε σε επαφή με τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Νικήτα Λιοναράκη και την υπάλληλο κα. Νατάσσα Κωνσταντινίδου.
          Από την πρώτη επαφή εκδηλώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρότασης ενώ μας τέθηκε ότι θα έχουμε και την συμπαράσταση και την βοήθεια της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ελλάδα που την στιγμή αυτή οι σχέσεις με το Υπουργείο είναι ιδιαίτερα καλές.
          Είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αυτή η εξέλιξη και σηματοδοτεί  την έναρξη μιας προσπάθειας για την εδραίωση της ειρήνης όπου με την δεδομένη συμπαράσταση και συμμετοχή του Δήμου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας. Για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό θα σας ενημερώνουμε τακτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου