Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

haradiatika lefkada: Λευκάδα Τουρισμός Επισημάνσεις από τον Παναγιώτη ...

haradiatika lefkada: Λευκάδα Τουρισμός Επισημάνσεις από τον Παναγιώτη ...: Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά με αρκετή ανησυχία, αβεβαιότητα και ..κακά μαντάτα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τουρισμού μας, απ...


Στο παραπάνω link θα βρείτε το άρθρο του Παναγιώτη Σκληρού, τα δικά μου σχόλια παρακάτω. 

1 σχόλιο:

  1. Ο Παναγιώτης Σκηρός όπως συνήθως αφουγκράζεται την επερχόμενη τουριστική κατάσταση σωστά.
    Έχω να επισημάνω μερικά σημεία:
    1. Οι εκπτώσεις early booking δείχνουν να μην περπατάνε. Η αβεβαιότητα για την ελληνική κατάσταση τους επόμενους μήνες είναι πολύ μεγάλη για να ρισκάρουν οι υποψήφιοι τουρίστες (έλληνες και ξένοι) έστω και τις μειωμένες τιμές των early booking. Ταυτόχρονα η αβεβαιότητα στην οικονομία της Ιταλίας καθυστερεί τις κρατήσεις από την γειτονική χώρα προς εμάς. Μάλλον οι πληρώτητες του προσεχούς καλοκαιριού θα βασιστούν στις last minute προσφορές.
    2. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία καιΑλβανία) κάνουν ανταγωνιστικότερες τις παραπάνω χώρες για τον τουρίστα που σκέφτεται να κάνει διακοπές με το αυτοκίνητο και με ιδιωτικό σκάφος.
    3. Τα φερυ Ιταλία - Ελλάδα αυξάνουν τις τιμές τους για το καλοκαίρι και ας υπολογίζουν μείωση της κίνησης. Πιθανών να ανταποκριθούν με ελλάτωση δρομολογίων.
    4.Υπάρχουν προσπάθειες για δημιουργλια low cost αεροπορικής σύνδεσης προς το Άκτιο. Ευχόμαστε μεν να επιτευχθεί αλλά η σύνδεση αυτή είναι από Ιταλία - Άκτιο ενώ η κύρια κίνηση των γειτονικών μας νησιών με τις low cost πτήσεις είναι από Αγγλία. Με την μη κατευθείαν σύνδεση από Αγγλία το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που αναμένουμε σαν Λευκάδα από τις πτήσεις αυτές.
    5. Οι τιμές των καταλημάτων είναι καλές στη Λευκάδα (και γενικότερα στην Ελλάδα) με τα νέα δεδομένα. Η Ελλάδα όμως δεν είναι ανταγωνιστική διότι οι τιμές εστίασης, διασκέδασης, super market, καυσίμων και διαφόρων τελών είναι πολύ ακριβές. Παλαιότερα ο τουρίστας σύγκρινε μόνο το κόστος διαμονής. Πλέον συγκρίνει το συνολικό κόστος. Οι τιμές πχ. στην εστίαση πρέπει να πέσουν στο μισό για να γίνει το πακέτο ελκυστικό. Με ΦΠΑ όμως 23% αυτό είναι ανέφικτο. Δεν μπορούν ούτε τα ξενοδοχεία να δώσουν ανταγωνιστικές τιμές με ημιδιατροφή.
    6. Η ελλάτωση μακροοικονομικά των αποταμιέυσεων και των κρατικών δαπανών που παρατηρείται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό οδηγεί μαθηματικά στην ελλάτωση των επενδύσεων. Ευχολόγια για καλυτέρευση των υπηρεσιών όταν επενδύσεις είναι αδύνατον να γίνουν είναι άτοπες. Οι τουριστικές υπηρεσίες αναγκαστικά πρέπει να στραφούν προς την μείωση τιμών με την ελλάτωση του κόστους, που αναπόφευκτα θα φέρει μια υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα πρέπει να "επενδύσουμε" περισσότερο στα διαχρονικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας που τα ξεχνάμε πχ. Φτηνότερα σερβίτσια και τραπεζομάντηλα αλλά ποιοτικότερη μεσογειακή κουζίνα, λιγότερες παροχές υπηρεσιών όπως δορυφορικά κανάλια, παντόφλες, ανακαινήσεις αλλά περισσότερη καθαρίοτητα, ευγένεια και προσωπική επαφή με τον πελάτη, μείωση του κόστους αλλά αύξηση του χαμόγελου.
    Ασ μην ξεχνάμε ότι ενώ βελτιώθηκαν κατά πολύ τα τελευταία 15-20 χρόνια οι τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα μας η ανταγωνιστικότητά της έπεσε. Αυτό συνέβει διότι τουριστικά οδηγηθήκαμε να ακολουθούμε τα παραδείγματα χωρών που για να μας ανταγωνιστούν βελτίωναν τις υποδομές τους αφού δεν είχαν ιστορία, πολιτισμό, φύση, φιλοξενία, κουζίνα, φως, νησιά και κυρίως γόητρο αρχίσαμε και εμείς να φτιάχουμε ωραία κρεβάτια αλλά απαξιώσαμε τα μουσεία, χορταριάσαμε τα θέατρα, μολύναμε την φύση, ξεχάσαμε την φιλοξενία, καταψήξαμε την κουζίνα μας, βάλαμε φωτεινές επιγραφές, καταστρέψαμε τα νησιά και γίναμε τελικά "ραγιάδες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή