Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

11 11 99 : Το θέμα του Άκη στα Νέα της Λευκάδας - Η Λευκάδα στο Μοντρέ της Ελβετίας

Το θέμα του Άκη 11 11 99
Η Λευκάδα στο Μοντρέ της Ελβετίας

                Για πρώτη φορά η Νομαρχία Λευκάδας εκπροσωπήθηκε με δικό της περίπτερο στην διεθνή τουριστική έκθεση του Μοντρέ της Ελβετίας από τις 25 έως 28 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δράση αυτή έγινε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας και μετά από την εισήγηση των τουριστικών φορέων και ιδιαίτερα της Ένωσης Ξενοδόχων. Την έκθεση του Μοντρέ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν την είχε εντάξει στο δικό της πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής. Αποτέλεσμα ήταν η Λευκάδα να προβεί σε ενοικίαση περιπτέρου αυτόνομα.
                Η ελβετική αγορά αποτέλεσε την πρώτη τουριστική αγορά που ήρθε στο νομό μας σε οργανωμένη μορφή μαζί με την αγγλική. Μετά από κάποια χρόνια ατόνησε αυτό το ρεύμα των Ελβετών και τα τελευταία χρόνια κατεβαίνει στο Άκτιο ένα μικρό μόνο αεροπλάνο charter κάθε εβδομάδα και οι επιβάτες του μοιράζονται στην Λευκάδα και στην Πάργα.
                   Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι δεν αξιοποίησαν οι τουριστικοί φορείς του Νομού το συγκριτικό πλεονέκτημα  της πρωτοπορίας των Ελβετών για καλοκαιρινές διακοπές στη Λευκάδα. Το σκηνικό αυτό εκτιμήθηκε λοιπόν, πρώτα από την Ένωση Ξενοδόχων, ότι πρέπει να αλλάξει με την δυναμική διαφημιστική παρουσία της Λευκάδας στην Ελβετία. Πρώτη ενέργεια αποτέλεσε η συμμετοχή στην παρούσα έκθεση. Πέρα από τα παραπάνω είναι γνωστό ότι η ελβετική τουριστική αγορά αποτελεί μια αγορά με οικονομική κατά κεφαλή κατανάλωση για διακοπές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πράγμα που επέβαλε το άνοιγμα της για την Λευκάδα και η λογική για μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών υψηλότερου οικονομικού και ποιοτικού επιπέδου.
                Επικεφαλείς της λευκαδίτικης αποστολής αποτέλεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Άννα Νικοδήμου. Συμμετείχε επίσης και ο κ. Σπύρος Μεσσήνης. Παρευρέθηκε όμως στην έκθεση και βοήθησε ο κ. Λάκης Σταύρακας,  τουριστικός πράκτορας. Η πρόεδρος της Ένωσης μας ανέφερε ότι το περίπτερο της Λευκάδας σημείωσε τεράστια επιτυχία και μάλιστα συγκρινόμενο με περίπτερα άλλων ελληνικών περιοχών που συμμετέχουν στην έκθεση αρκετές φορές. Η επιτυχία αποδίδεται κυρίως στην σωστή οργάνωση που άρχισε από τους αρμόδιους φορείς πολύ πριν την έκθεση αλλά και στην αισθητική παρουσία του περιπτέρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το περίπτερο επισκέφτηκαν πάνω από 200 τουριστικοί πράκτορες που είχαν σύντομες επαφές με τα μέλη της αντιπροσωπίας. Από τους παραπάνω 3 πράκτορες διαβεβαίωσαν ότι θα επισκεφτούν την Λευκάδα την άνοιξη για να εκτιμήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας.
                Το περίπτερο επισκέφτηκαν επίσης ο Διευθυντής του ΕΟΤ Ελβετίας κ. Λιβανίδης (στο μέσον της Φώτο) και ο  Διευθυντής Πωλήσεων της Ολυμπιακής στη Ζυρίχη κ. Λαμπρόπουλος (αριστερά στη Φώτο) και οι οποίοι συνεργάστηκαν με την κα. Νικοδήμου.
                Τα συμπεράσματα αποτελούν ότι οι ομορφιές της Λευκάδας κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελβετών και μάλιστα φαίνεται ότι τόσο το περιβάλλον όσο και η υπάρχουσα ξενοδοχειακή υποδομή (μικρά ξενοδοχεία) ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις τους. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελεί ότι η Λευκάδα παραμένει ένας άγνωστος προορισμός για τους Ελβετούς πράγμα που επιβάλει την από εδώ και πέρα έντονη δράση προβολής εκεί. Επιπρόσθετα αναφέρουμε ότι η έλλειψη ζήτησης για διακοπές στην Λευκάδα έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας και μοναδικής αεροπορικής πτήσης που περιορίζει όμως τον διαθέσιμο αριθμό αεροπορικών θέσεων για τουριστική εκμετάλλευση.
                Ο κ. Λιβανίδης εισηγήθηκε να παρευρεθεί η Λευκάδα και στην τουριστική έκθεση της Ζυρίχης πράγμα όμως που δεν έχει συμπεριληφθεί στο Νομαρχιακό ούτε στο Περιφερειακό πρόγραμμα και δεν θεωρείται πιθανό να γίνει φέτος. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων την περασμένη Τρίτη η κα. Πρόεδρος εισηγήθηκε να προταθεί στην Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής να επισκεφτεί κάποιος την έκθεση της Ζυρίχης ώστε να διανέμει υλικό από το stand του ΕΟΤ αλλά και να γίνουν διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ελβετικά έντυπα μέσα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου