Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

24-6-02 : Το θέμα του Άκη στα Νέα της Λευκάδας. DRAGON BOAT FESTIVAL

Το θέμα του Άκη 24-6-02


DRAGON BOAT FESTIVAL

Αγαπητοί αναγνώστες μια  στήλη που συνέδεσε την παρουσία της με την καθημερινή έκδοση των Νέων της Λευκάδας επανέρχεται σήμερα με ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Με χαρά και αίσθημα ευθύνης σας καλωσορίζω ενώ από σήμερα μπορείτε να έχετε άμεση επικοινωνία με την στήλη στην διεύθυνση            Λευκάδα ή στο fax:
Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη γιορτή της Παναγίας της Φανερωμένης και την «πλημμύρα» των πιστών που προσείλθαν από όλη την Ελλάδα. Οι μέρες που έρχονται επιφυλλάσουν μια γιορτή της θάλασσας που αρχίζει με τους παγκόσμιους αγώνες FORMULA 3, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στην Λευκάδα, και τελειώνει με τις αξιόλογες εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας.
Πέρα από την διαφορετική σημασία των γεγονότων κοινό παρονομαστή αποτελεί η Λευκάδα που γίνεται πανελλήνιο επίκεντρο θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως η πολυδιάστατη κουλτούρα των Λευκαδίων που τους επιτρέπει  να γιορτάζουν δύο τόσο διαφορετικά γεγονότα με τον ιδιαίτερο τρόπο που γνωρίζουν αγκαλιάζοντας την παράδοση με το μέλλον, την πίστη με το ευ αγωνίζεστε. 
Η Λευκάδα τις επόμενες ημέρες θα γίνει πανελλήνιος φορέας μιας κινέζικης παράδοσης δύο χιλιάδων ετών. Οι Λευκαδίτες όπως κάνουν χρόνια τώρα θα αποτελέσουν γέφυρα μεταφοράς πολιτισμού από την ανατολή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η εκδήλωση είναι το πρώτο φεστιβάλ Dragon Boat στην Ελλάδα από τις 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου. Το φεστιβάλ θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις της Formula στην Πόλη στις 29 και 30 του μήνα καθώς και τις εκδηλώσεις της Ναυτικής εβδομάδας στο Νυδρί την 1 Ιουλίου.
Οι «βάρκες του δράκου» (DRAGON BOATS) είναι κοπήλατα σκάφη διακοσμημένα στην πλώρη με το κεφάλι ενός δράκου και στην πρύμνη καταλήγει η ουρά. Αποτελούνται από είκοσι δύο άτομα πλήρωμα με δέκα κωπηλάτες σε κάθε πλευρά ενώ στην πρύμνη βρίσκεται ο τιμονιέρης και στην πλώρη τυμπανιστής που δίνει τον ρυθμό στους κωπηλάτες.
Τα φεστιβάλ αυτών των σκαφών έχουν μια ιστορία 2000 χρόνων στη νότια Κίνα. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσαν κλειστή παράδοση για τους Κινέζους και μόλις τον Ιούνιο του 1976 έγινε το  άνοιγμα στον υπόλοιπο κόσμο όταν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πληρώματα από άλλες χώρες στο παραδοσιακό φεστιβάλ του Hong Kong. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την «νέα εποχή» του dragon boating και πολύ σύντομα ανάλογα διεθνή φεστιβάλ οργανώθηκαν στις Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Σουηδία. Από τις αρχές του 80 αναγνωρίστηκε σαν άθλημα και σήμερα υπάρχουν αθλητικές ομοσπονδίες σε πάνω από 50 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1990 και ένα χρόνο μετά ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Είναι εντυπωσιακό ότι υπολογίζεται να ασχολούνται με το άγνωστο αυτό άθλημα γύρω στα πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με την συντριπτική τους πλειοψηφία στην Κίνα και την Άπω Ανατολή. Στην Ευρώπη συμμετέχουν πάνω από 150000 άτομα  ενώ στην Β. Αμερική και Αυστραλία 50000 και 20000 αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Νομό μας με τρία σκάφη, δύο από την Ιταλία και ένα θα πλαισιωθεί με ελληνικό πλήρωμα κυρίως από την Λευκάδα. Στόχος αποτελεί να γνωριστεί το ελληνικό κοινό με την κινέζικη αυτή παράδοση και την διοργάνωση ανάλογων φεστιβάλ κάθε χρόνο στην Λευκάδα. Μία παγκόσμια διοργάνωση θα φέρει τουλάχιστον 500 συμμετέχοντες αθλητές.  Η ανατολική παραλία της Λευκάδας διαθέτει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για την διεξαγωγή του αθλήματος ( έλλειψη κυματισμού).
Η επόμενη  παγκόσμια ανάλογη ευρωπαϊκή εκδήλωση  θα είναι τον Σεπτέμβριο στην Ρώμη στην λίμνη Castel Gamdolfo όπου θα συμμετάσχουν και οι Έλληνες αθλητές.
Στην Λευκάδα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έναν αγώνα το Σάββατο στις 19:30 και τρεις αγώνες την Κυριακή 17:00, 19:30 και 24:00  στον πόντε μπροστά από τον παραλιακό πεζόδρομο ενώ στο Νυδρί θα γίνει ένας αγώνας στις 16:00 κατά μήκος της παραλίας του Περιγιαλίου με εκκίνηση το λιμάνι του Περιγιαλίου και τερματισμό μπροστά από το Club Sail inn στο Νυδρί.
Η διοργάνωση γίνεται με την υποστήριξη των Λιμεναρχείο Λευκάδας,  Δήμο Λευκάδας , Ναυτικός Όμιλος Πάνος Γολέμης, Όμιλος Φίλων Αριστοτέλη Ωνάση και με τις ευγενικές χορηγίες των : Χρυσός Οδηγός : www.e-lefkas.gr Discover Lefkada, εστιατόριο  BALLO, Λευκάς Μπετόν ΑΕ, Sailinn disco, il posto café, Excess Club, Ξενοδοχείο Νίρικος, Habit Fast Food, Φούρνος Αργυρός, Europcar. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους Λιμενάρχη Λευκάδας, Krsta Paskovic, Βαγγέλη Γιανουλάτο, Πολυνίκη Ράπτη, Κώστα Κούρτη και τον υποφαινόμενο που θα πλαισιώσει και μια θέση πληρώματος.
Ευχόμαστε μια επιτυχημένη διοργάνωση.             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου