Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

27 12 99 : Το θέμα του Άκη στα Νέα της Λευκάδας ΙΟΣ 2000 - ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ Η ΜΕΡΕΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

Το θέμα του Άκη 27 12 99
ΙΟΣ 2000 - ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ Η ΜΕΡΕΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

            Ο θόρυβος γύρω από τον ιό του 2000 έχει απασχολήσει όλη την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε τελικά στο παραπέντε για να δούμε πόσο θα επηρεαστεί η ζωή μας από μία συγκεκριμένη αλλαγή χρονολογίας.
            Οι πολλές φωνές τον τελευταίο καιρό μιλούσαν για γενικότερης σημασίας προβλήματα που θα προκύψουν στις 00: 00 του 2000, και μια μεγάλη προσπάθεια άρχισε με πλήθος επενδύσεων αλλά και με πάρα πολλές εργατοώρες προκειμένου να επιλυθούν τα τεχνολογικά προβλήματα που θα επέφεραν το χάος στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
            Υπήρξαν όμως και φωνές που μιλούσαν ότι η όλη φασαρία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τις εξειδικευμένες εταιρείες να αυξήσουν τους τζίρους τους για ένα πρόβλημα που μπορεί να μην εμφανιζόταν τελικά.
            Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές ανακοινώσεις εταιρειών αλλά και δημοσίων οργανισμών που όλοι όμως δηλώνουν ότι θα ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο πρόβλημα και ότι έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
            Θα μπορούσε άραγε να ανακοινώσει η ΔΕΗ π.χ. ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα στην αρχή του χρόνου;; Μάλλον θα επικρατούσε ένας πανικός που μόνο επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να επιφέρει και το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Μπορούμε όμως να καλυφθούμε πίσω από τις διαβεβαιώσεις όλων ότι έχουν κάνει τα μέγιστα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα;; Κοιτώντας τα πράγματα αισιόδοξα και καλόπιστα εκτιμούμε ότι η "Ομάδα Δράσης 2000" κάτω από το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και η στελέχωσή της με μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες της τεχνολογικής γνώσης και της ακαδημαϊκής οικογένειας αλλά και η επιφυλακή μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων κατά την παραμονή και την πρωτοχρονιά, αποτελούν ενέργειες εφησυχασμού του κοινού και όχι προετοιμασία αντιμετώπισης προβλημάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα αναφέρουμε ότι η "Ομάδα Δράσης 2000" έχει στη διάθεση της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να παρέμβει και σε συνθήκες πλήρους έλλειψης υποδομών. Δηλαδή με απλά λόγια, μπλακ - άουτ της ΔΕΗ ή κατάρρευση των επικοινωνιών του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας, ή προβλήματα ύδρευσης κλπ.          Εμείς επικοινωνήσαμε με μερικούς επιστήμονες για το θέμα δίνοντας όμως έμφαση όχι σε εκείνους με την εξειδικευμένη  τεχνολογική κατάρτιση για το θέμα, αλλά σε εκείνους που έχουν την ευθύνη να μην καταρρεύσουν τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τους. Εκείνους που για την εταιρεία τους δούλεψαν σκληρά για να προβλέψουν τα απρόβλεπτα και να καθησυχάσουν τους προϊσταμένους τους ότι θα ξεπεράσουν το 2000 χωρίς προβλήματα.
            Το 1999 αποτέλεσε για όλους αυτούς μια περίοδος που επιθυμούν να ξεχάσουν. Όλοι τους θα βρίσκονται ανήμερα της πρωτοχρονιάς στα γραφεία τους για να σηκώσουν τα συστήματα  και να δουν το αποτέλεσμα των κόπων τους. Κανείς δεν δηλώνει σίγουρος. Οι εταιρείες πληροφορικών συστημάτων είχαν ενημερώσει τους πελάτες τους ότι δεν τους υποστηρίζουν για συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας τους, που πιθανόν (τονίζουμε το πιθανόν) να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Η επιχειρηματική στρατηγική πλέον είχε μόνο μια απόφαση να πάρει. Αντικατάσταση όλων των συστημάτων αυτών με νέα "year 2000 compliant" τεχνολογία και παράλληλα με την αναγκαστική αυτή επένδυση, μια ορθολογιστικότερη εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών κάθε εταιρείας, ώστε να νέα συστήματα να καλύπτουν και τις ανάγκες εκείνες. Μία μόνο εταιρεία με 20 υποκαταστήματα για την αντικατάσταση του κεντρικού της συστήματος απαίτησε περίπου από 80 μέχρι 100 εκατομμύρια δραχμές χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή των εργατοωρών που απαιτήθηκαν. Πάλι όμως θα περιμένουν την αυγή του 2000 για να ησυχάσουν.
            Το Χρηματιστήριο Αθηνών φυσιολογικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το νέο σύστημα ΟΑΣΗ που εγκατέστησε πριν ένα μήνα περίπου. Παρ' όλα αυτά όμως δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου προληπτικά. Με τις τράπεζες θα συμβεί το ίδιο και έχει ληφθεί μέριμνα για αύξηση της ρευστότητας τους αλλά και συνεχή ανεφοδιασμό των αυτόματων ταμιακών μηχανών με χρήματα τις επικίνδυνες μέρες εκείνες για ενδεχόμενα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας.
            Το τεχνολογικό πρόβλημα του 2000 είναι υπαρκτό και οφείλεται κυρίως στην παλαιά τεχνολογία των μικροτσίπ εκείνων που για κάποια λειτουργία τους απαιτούν χρονομέτρηση. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό αυτών των μικροτσίπ που βρίσκονται μέσα σε κάποιες συσκευές που λειτουργούν, και αυτό αποτελεί το Α και το Ω της άγνοιας που μας περιβάλλει. Μία δυσλειτουργία ενός μικροτσίπ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη σωστή λειτουργία της συσκευής ή του συστήματος στο οποίο βρίσκεται. Δυστυχώς το σφάλμα μπορεί να αυξάνει διαδοχικά στο εσωτερικό της συσκευής και το τελικό αποτέλεσμα να είναι απρόβλεπτο.
            Δεν είναι τυχαίο που οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις πτήσεις τους τη κρίσιμη μέρα. Δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά πολλά χρόνια γύρω από την γη έχουν μεγάλη πιθανότητα να λειτουργούν με μικροτσίπ παλαιάς τεχνολογίας. Η πρώην Ανατολική Ευρώπη είναι στο στόχαστρο όχι μόνο για τις πτήσεις από τα αεροδρόμιά της αλλά και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που ελέγχουν. Αν προκύψουν προβλήματα είναι πιθανό να ισχύουν και για μήνες μετά το νέο έτος μέχρι να επιλυθούν. Το πρόβλημα αφορά όμως όλους πράγμα που κάνει την τεχνολογικά προηγμένη Ιαπωνία να μην λειτουργήσει καμία τράπεζα για τέσσερεις ημέρες. Τραγελαφικό επίσης είναι απόφαση διοίκησης σύγχρονης και μεγάλης αεροπορικής εταιρείας που αναγκάζει όλους τους διευθυντές της, την αλλαγή του χρόνου να βρίσκονται εν πτήση με αεροπλάνα της εταιρείας. Η αποτυχία τους στην επίλυση όλων των προβλημάτων δεν θα τους επηρεάσει μόνο με απόλυση αλλά και με μια πιθανότητα προσωπικής τραγωδίας.
            Η ζωή όμως η δική μας μπορεί να επηρεαστεί από προβλήματα στη ΔΕΗ, στις επικοινωνίες (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν συμφωνήσει να διαθέτει η μία στην άλλη ελεύθερες γραμμές σε περίπτωση που σε κάποια δημιουργηθεί πρόβλημα) , στην ύδρευση και αποχέτευση, αλλά και στους φωτεινούς σηματοδότες , τα ασανσέρ, τις αντλίες καυσίμων, την χρήση των πιστωτικών καρτών, τις αυτόματες μηχανές λήψης χρημάτων, αλλά και σε λειτουργίες του αυτοκινήτου μας, τους συναγερμούς, τα τηλεφωνικά κέντρα, την υγεία (αναφέρουμε εδώ ότι εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί συσκευές μηχανικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών σε εντατικές μονάδες σε Νοσοκομεία όλης της χώρας) και φυσικά στους υπολογιστές, fax, λογισμικό αλλά και σε πάρα πολλές ταμιακές μηχανές κατασκευής πριν το 1996.
            Μάλλον  η Λευκάδα έχει την μοναδική της ευκαιρία να νιώθει τυχερή που είναι μια από τις τελευταίες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανάπτυξη.
            Αυτή την παραμονή πρωτοχρονιάς δεν θα έχουν την μεγαλύτερη ακροαματικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πρωτοχρονιάτικα σόου αλλά τα δελτία ειδήσεων που θα μεταδίδουν τα προβλήματα που θα δημιουργούνται. Το 2000 θα ανατείλει από τα νησιά Φίτζι στον Ειρηνικό Ωκεανό και εκεί έχουν όλοι τα μάτια τους στραμμένα. Μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα το νέο έτος μεσολαβούν 11 ώρες ενημέρωσης και τελευταίας στιγμής ενεργειών. Τα ουσιαστικότερα συμπεράσματα θα αντληθούν όταν το 2000 σκεπάσει την Αυστραλία, οκτώ ώρες πριν από μας. Οι Αμερικάνοι έχουν στείλει στην Αυστραλία ειδικούς τόσο για εκτίμηση των προβλημάτων αλλά και για αντιμετώπιση τους. Η Ελλάδα και η Φιλανδία θα είναι οι πρώτες χώρες τις Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που θα τις αγκαλιάσει το νέο έτος. Ελπίζουμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο. Τυχερή για άλλη μια φορά η Αμερικανική ήπειρος που θα γνωρίζει όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν και θα έχει τον περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.
            Εμείς δεν επιθυμούμε να σπείρουμε πανικό, τον οποίο δεν νιώθουμε ούτε οι ίδιοι, αλλά καλό θα ήταν να μας βρει το νέο έτος με μια μεγαλύτερη χρηματική ρευστότητα, για κάθε ενδεχόμενο, και συστήνουμε σε όλους να παρακολουθούν την παραμονή την επικαιρότητα αλλά και να ελεγχθούν οι συσκευές τους και οι ταμιακές μηχανές τους άμεσα μετά το νέο έτος.
            ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2000.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου