Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

13/9/1999 : “Η επέκταση της τουριστικής περιόδου” γράφει ο Άκης Καλύβας στα "Νέα της Λευκάδας"


13/9/1999 :  “Η επέκταση της τουριστικής περιόδου” γράφει ο Άκης Καλύβας
                Με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου ο μοιρολατρισμός  που διέπει τον τουριστικό κλάδο του νησιού υπολογίζει τα αποτελέσματα του καλοκαιριού κοιτάζοντας  πλέον τις προβλέψεις για το επόμενο καλοκαίρι. Ακόμα όμως και στην Λευκάδα αρχίζει τον Σεπτέμβριο ένας τουριστικός κύκλος  που δεν γίνεται αντιληπτός πολλές φορές ή άλλες φορές υποβαθμίζεται η σημασία του. Αποτελεί τον κύκλο του “θεματικού τουρισμού”.
                Η Λευκάδα είναι γεγονός παραμένει ένας υπό ανάπτυξη τουριστικός προορισμός με όλα τα γνωστά προβλήματα που έχουμε θίξει κατά καιρούς. Το κύριο κομμάτι του τουριστικού τζίρου συντελείται από τις 15 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου. Αν προσεκτικά δούμε την τουριστική μας βιομηχανία θα ανακαλύψουμε ότι στηρίζεται στον μαζικό ευρωπαϊκό τουρισμό φτηνών πακέτων. Τα κενά συμπληρώνονται από τον εσωτερικό τουρισμό που τον χαρακτηρίζουν  όμως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το τουριστικό προϊόν  με το οποίο προσελκύουμε όλο αυτό τον κόσμο αποτελεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία  το δίδυμο ήλιος - θάλασσα. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να προσδιορίζεται χρονικά η τουριστική σαιζόν από το προϊόν που διαθέτουμε και να αδειάζει η Λευκάδα με τις λίγες βροχές των τελευταίων ημερών του Αυγούστου.
                Οι ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις έχουν όλες στρέψει το κέντρο βάρος τους στο υπάρχων αυτό μεγάλο κομμάτι της πίτας όπως είναι λογικό, έχουν όμως επιδείξει έλλειψη φαντασίας προς επενδύσεις  σε κατευθύνσεις τέτοιας μορφής που οδηγούν σε επέκταση την τουριστική περίοδο. Η πληθώρα των κρουαζιέρων, οι ενοικιάσεις μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια με τους μεγάλους υπαίθριους χώρους, οι υποδομές των θαλάσσιων σπορ, εξυπηρετούν την ψυχαγωγία των τουριστών μέσα στο πλαίσιο όμως ήλιος και θάλασσα. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων έχουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία επικεντρώσει τις επενδύσεις τους με άξονα τον αριθμό κλινών, τον κλιματισμό και τις πισίνες σε βάρος των κοινόχρηστων εσωτερικών χώρων  και της θέρμανσης.
                Η τοπική αυτοδιοίκηση  σε αντίθεση έχει επιδείξει μια πιο ώριμη συμπεριφορά . Το παρατηρούμε αυτό μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Είδαμε λοιπόν την διοργάνωση της FORMULA 3 τον ΙΟΥΝΙΟ, το διεθνές φεστιβάλ φολκλόρ έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ενώ οι γιορτές Λόγου και Τέχνης άρχισαν από τον Ιούνιο. Είδαμε επίσης την προσπάθεια στέγασης του αρχαιολογικού μουσείου. Ακόμα έγιναν αξιόλογες εκδηλώσεις τις απόκριες, το Πάσχα, την γιορτή της Φανερωμένης ,ενώ και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις ,όπως και οι πρόσφατοι ποδηλατικοί αγώνες που οργάνωσε η Βασιλική, έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια εκτός της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Είναι λογικό ότι οι τοπικές αρχές ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις πολιτιστικές και αθλητικές αποδράσεις των συμπολιτών μας δεν υποτιμούμε όμως καθόλου τις διεξόδους διασκέδασης και ψυχαγωγίας που προσφέρουν στους τουριστικούς επισκέπτες. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν δυνατότητες, εάν συντονισμένα αναπτυχθούν, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού αλλά και συνεδριακού τουρισμού.
                Το μεγάλο πρόβλημα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελεί η έλλειψη επιλογών για τους τουρίστες όταν ο καιρός είναι άσχημος.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις θεματικού τουρισμού που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Θέλω να αναφέρω αρχικά ότι στην περίπτωση της  ιστιοπλοΐας ο Σεπτέμβριος αποτελεί έναν μήνα αιχμής. Οι τιμές είναι μικρότερες κυρίως λόγο του χαμηλότερου κόστους των πτήσεων αλλά οι κρατήσεις παραμένουν υψηλές. Η δυνατότητα ενεργής αθλητικής ενασχόλησης που προσφέρει η ιστιοπλοΐα υπερκαλύπτει την συννεφιά ή την κρύα θάλασσα.
Τον Σεπτέμβριο όμως ξαναρχίζει μετά το καλοκαίρι η περίοδος για πεζοπορίες σε μονοπάτια. Λευκαδίτες στα ορεινά χωριά μένουν έκπληκτοι όταν συναντάνε πεζοπόρους τουρίστες να βγαίνουν από το πουθενά και να πίνουν ένα καφέ στο καφενείο της πλατείας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου αλλά και η αναζωογόνηση της φύσης μετά την ξεραΐλα του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Λευκάδας αποτελεί πλέον το τουριστικό προϊόν για την ειδική αυτή μορφή τουρισμού. Το φθινοπωρινό τοπίο αποτελεί επίσης τον λόγο που καταφθάνουν αυτή την εποχή μικρές ομάδες ζωγράφων για να αποτυπώσουν  στο χαρτί την ομορφιά της εποχής. Οι ομάδες ηλικιωμένων κάνουν επίσης διακοπές το φθινόπωρο με την λιγότερη ζέστη. Οι απαιτήσεις τους περιορίζονται σε οργανωμένες περιηγήσεις , σε επισκέψεις μουσείων αλλά επιθυμούν θέρμανση και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας  με τον άστατο καιρό. Το κυνήγι και το ψάρεμα, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο τουρισμού.  
Η έννοια του θεματικού τουρισμού είναι σχετικά νέα. Περιλαμβάνει όμως μέσα της τόσα πολλά θέματα που πρέπει να ανακαλυφθούν και να υλοποιηθούν όπως ακριβώς έγινε και με το κομμάτι του θεματικού τουρισμού που ονομάζεται “ήλιος και θάλασσα”. Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με ιδέες και επενδύσεις για να αναπτύξουμε στη Λευκάδα το βρέφος που γεννήθηκε και ονομάζεται “Θεματικός Τουρισμός”, ή  “Ειδικές Μορφές Τουρισμού”, ή “Τουρισμός Κινήτρων” διότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου