Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

18 11 02 : "το θέμα του άκη" στα "Νέα της Λευκάδας" "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ" ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ INTERNET

το θέμα του άκη 18 11 02
"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ" ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ INTERNET

Μια διαφορετική γνωριμία με τον τόπο μας σας παρουσιάζουμε  αγαπητοί αναγνώστες σήμερα. Δεν χρειάστηκαν μετακινήσεις, συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις αλλά μόνο ένας υπολογιστής συνδεδεμένος με τον κυβερνοχώρο ή internet. Το internet έχει αρχίσει να αποτελεί σημαντικό εργαλείο γνώσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά επίσης  προβολής, διαφήμισης και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτελούν αφ' ενός η δυνατότητα να επιλέγουμε κάποιο θέμα που μας ενδιαφέρει και αφ' ετέρου η παραλαβή στην οθόνη του υπολογιστή μας πλήθος πληροφοριών ταξινομημένα σε ηλεκτρονικές σελίδες (web-pages) που προέρχονται από ηλεκτρονικές "βιβλιοθήκες" σε όλο τον κόσμο. Για να γίνει πιο απλή η χρήση του υπάρχουν ηλεκτρονικά "ευρετήρια" (μηχανές αναζήτησης) που μας βοηθούν να περιηγηθούμε στον κυβερνοχώρο και να λάβουμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα που εξετάζουμε. Μηχανές αναζήτησης υπάρχουν πολλές αλλά ας τις χωρίσουμε εμείς στις ελληνικές (ελληνικό internet) και σε κάποιες διεθνείς ιδιαίτερα γνωστές παγκοσμίως συνδεδεμένες με πάρα πολλές "βιβλιοθήκες".
Εσείς οι καλοί γνώστες του θέματος, μη με κρίνεται αυστηρά , μια που το παρόν άρθρο αναφέρεται σε εσάς που γνωρίζεται περίπου τι σημαίνει το internet  αλλά δεν είστε χρήστες του ακόμα.
Στο σημερινό "οδοιπορικό" ψάξαμε ενδεικτικά με την χρήση μιας γνωστής ελληνικής μηχανής την ROBBY για την λέξη "Λευκάδα", αλλά και με δύο ευρείας χρήσης την YAHOO και την GOOGLE για την λέξη Lefkas. Σκοπός μας είναι να πάρουμε μια ιδέα τι ηλεκτρονικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τον τόπο μας σε όλους τους χρήστες internet παγκοσμίως μέσω του κυβερνοχώρου.
Αρχίζοντας με την ελληνική μηχανή αναζήτησης πήραμε για την Λευκάδα 35 διαφορετικές σελίδες. Συγκρίνοντας ψάχνοντας για την Κεφαλονιά και την Ρόδο βρήκαμε 56 και 73 καταχωρίσεις αντίστοιχα.
Με έκπληξη είδαμε η πρώτη καταχώρηση για την Λευκάδα να αναφέρεται στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Βασιλικής ενώ ακολουθούσαν ένα μεσιτικό γραφείο και μια καταχώρηση για μεταφορές με ταξί. Στη συνέχεια είχαμε μια καταχώρηση των ξενοδοχείων της Λευκάδας από την διεύθυνση www.lefkada-hotels.gr, και τέσσερεις τουριστικούς οδηγούς (www.lefkas2000.com, www.travelinfo.gr, www.greecenet.gr, agn.hol.gr). Στη συνέχεια είχαμε την αρχαιολογική συλλογή της Λευκάδας, καταδύσεις, κατάστημα τσιγάρων, μεσιτικό γραφείο, ενοικιάσεις σκαφών, super-market, αλλά και επιχειρήσεις camping, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων, όλα στη Λευκάδα.
Με την ίδια μηχανή θελήσαμε να ελέγξουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε χρησιμοποιώντας όμως τις αγγλικές λέξεις Lefkas  και Lefkada. Βρήκαμε συνολικά 38 καταχωρίσεις που αναφέρονταν στον κατάλογο των επιχειρήσεων του νησιού www.e-lefkas.gr, στους τουριστικούς οδηγούς www.lefkas.nl, www.ionianonline.com.gr, www.lefkas.net, www.lantisworld.com, www.lefkas2000.com, www.lefkasgreece.com, www.weaversuk.com. Είχαμε επίσης το site των Φίλων του Ιονίου (www.foi.org.uk), περιπατητικού τουρισμού, ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών, windsurfing στη Βασιλική καθώς και τουριστικών επιχειρήσεων κατάλυσης και εστίασης. Τέλος είχαμε και το site του Δήμου Λευκάδας www.lefkas-city.gr

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε με την μεγάλη μηχανή αναζήτησης GOOGLE να ψάξουμε για την Λευκάδα. Το σύστημα μας έδωσε 58100 καταχωρίσεις σε μόλις 0.25 δευτερόλεπτα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν  πόσο μεγάλη σημασία αποτελεί η ιεράρχηση των καταχωρήσεων αυτών μια που αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο για κάθε χρήστη να τις ελέγξει όλες. Εμείς περιοριστήκαμε κάθε φορά στις 8 πρώτες καταχωρίσεις.  Οι καταχωρίσεις αυτές εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη μας και αποτελούν έτσι τις πλέον προσβάσιμες σε κάθε χρήστη που ψάχνει πληροφορίες για την Λευκάδα.
Στις οκτώ πρώτες λοιπόν είχαμε τους τουριστικούς οδηγούς www.lefkas.net, www.lefkas.nl, www.weaversuk.com και www.lefkasgreece.com, τον επαγγελματικό κατάλογο www.e-lefkas.gr, το site των Φίλων του Ιονίου (www.foi.org.uk) και το site του Δήμου Λευκάδας www.lefkas-city.gr
Ανάλογα βρήκαμε τις πληροφορίες που υπάρχουν για την Κεφαλονιά σε 72000 καταχωρίσεις ενώ για την Ρόδο οι καταχωρίσεις ήταν 280000,  πέντε περίπου φορές περισσότερες της Λευκάδας.

Τέλος χρησιμοποιήσαμε και την μηχανή αναζήτησης YAHOO. Εδώ παρατηρήσαμε ότι με την λέξη Lefkas πήραμε 21700 καταχωρίσεις, με την λέξη Lefkada πήραμε 15700 , με την λέξη Levkas 4280 και με την λέξη Leukade μόλις 468 καταχωρίσεις. Αρκετές μεταξύ τους ήταν ίδιες αλλά όχι σίγουρα όλες. Κάτω από την γαλλική μετάφραση της Λευκάδας (Leucade) είχαμε κυρίως γαλλικά site, αλλά και ιταλικά και ισπανικά. Με το Levkas πήραμε αρκετά site στη γερμανική και ολλανδική γλώσσα. Με την λέξη Lefkas τα πρώτα site που πήραμε ήταν τα ίδια με αυτά από το GOOGLE  ενώ με την λέξη Lefkada πήραμε -μόνο εδώ- στη 4η θέση, το επίσημο site του ΕΟΤ (www.hri.org/infoxenios).
Στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης στις επόμενες από τις πρώτες θέσεις κυριαρχούσαν τα site των ξένων tour operator που έχουν προορισμό την Λευκάδα.

Φίλοι αναγνώστες το σημερινό "οδοιπορικό" διήρκησε μία ώρα και επτά λεπτά σύνδεσης με το internet. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είδαμε τις επιμέρους πληροφορίες κάθε καταχώρισης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάναμε μια χρήση του internet ανάλογη με αυτή που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων ψάχνουν πληροφορίες για την Λευκάδα. Τα συμπεράσματα μας είναι ότι η Λευκάδα "υπάρχει" στον κυβερνοχώρο κυρίως για τις διαφημιστικές ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι ηλεκτρονικοί τουριστικοί οδηγοί που είδαμε εξυπηρετούν και ανάγκες τουριστικής ενημέρωσης και προβολής του Νομού, βασίζονται όμως σε ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που βασίζονται στα κέρδη από διαφημίσεις τουριστικών επιχειρήσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλην του Δήμου Λευκάδας και οι συλλογικοί τοπικοί φορείς  είναι απών από την εύκολη τουλάχιστον επισκεψημότητα. Βλέπουμε επίσης ανυπαρξία site των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ η  τοπική ειδησεογραφία σε ηλεκτρονική μορφή καλύπτεται μερικώς μέσα από το πολύ καλό site www.e-lefkas και την ιδιαίτερη προσπάθεια του Βαγγέλη Γιαννουλάτου." Το Θέμα του Άκη" θα συμπεριληφθεί σύντομα στο site αυτό μαζί και με άλλα άρθρα της εφημερίδας μας που υπάρχουν ήδη. Τέλος το τοπικό εμπόριο μέχρι στιγμής δεν έχει εκμεταλλευτεί καθόλου τις δυνατότητες της νέας αυτής τεχνολογίας ενώ σχολεία, βιβλιοθήκες, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα της Λευκάδας φαίνεται να μην ενδιαφέρονται. Φωτεινή εξαίρεση το Γυμνάσιο και Λύκειο της Βασιλικής.  
Δεν πρέπει όμως τέλος να αγνοήσουμε την προσπάθεια ντόπιων και ξένων φίλων της Λευκάδας και των υπολογιστών, που δημιουργούν ή ενσωματώνουν στα δικά τους προσωπικά site πληροφορίες, φωτογραφίες, απόψεις για την Λευκάδα και ενδυναμώνουν την προβολή του Νομού μας παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου