Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

18 11 99 : "To Θέμα του Άκη" στα "Νέα της Λευκάδας" ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

To Θέμα του Άκη 18 11 99

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                Το μεγαλύτερο έργο του Νομού μας όλων των εποχών δημοπρατείται. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 4 κοινοπραξίες με συνολικά 19 εταιρείες. Ένας χορός εξαγορών επικρατεί μεταξύ μερικών από τις εταιρείες αυτές πράγμα που τις κατατάσσουν στις εταιρείες κολοσσούς. Από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε :
1.     Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ που συμμετέχει στην Β’ κοινοπραξία  έχει εξαγοράσει το 70 % της ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ (με τα τελευταία δεδομένα κατέχει το 50 % της ΜΟΧΛΟΣ) που συμμετέχει στην ίδια κοινοπραξία έναντι 10 δις δραχμών. (Και οι δύο εταιρείες “ανήκουν” στην ίδια οικογένεια (Στένγκου))  Επίσης έχει η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ εξαγοράσει με 30 δις. το 80 % της αμερικάνικης εταιρείας NEWMARK HOMES η οποία με την σειρά της ανήκει στον όμιλο PASIFIC USA HOLDINGS. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η εταιρία  LAIDLAW GLOBAL SECURITIES η οποία όμως το καλοκαίρι απέκτησε το 10 % της ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ.
2.     Στην Β’ κοινοπραξία συμμετέχει το δεύτερο σε δυναμικότητα ισχυρό σχήμα του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου που δημιουργήθηκε από την ένωση τριών ομίλων. Η εταιρεία ΑΕΓΕΚ εξαγόρασε το 51 % της ΕΚΤΕΡ και έχει σχηματίσει group με την ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΕ  που αγόρασε το 51 % της ΤΕΡΝΑ ΑΕ , και το 100 % της ΚΟΡΩΝΙΣ. Το ευρύτερο σχήμα τοποθετείται κάτω από την ομπρέλα της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΏΣ.
3.     Στην Δ’ κοινοπραξία συμμετέχει η J AND P EΛΛΑΣ ΑΕ η οποία έχει εξαγοραστεί κατά 100 % με 17 δις δραχμές από την κατασκευαστική ΑΒΑΞ. Αυτό το σχήμα αποτελεί το δεύτερο σε δυναμικότητα όμιλο στις κατασκευές. Επιπλέον η πολυεθνική J AND P OVERSEAS (κατέχει την 44η θέση στον κόσμο), ενώ συμμετέχει και με 14.5 δις στον ΑΒΑΞ.
4.     Στην Δ’ κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι κατασκευαστικές ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ και Κ.Ι.ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ με χρηματιστηριακά κεφάλαια της τάξεως του 2.6 δις και 5.2 δις αντίστοιχα.
5.     Η Γ’ κοινοπραξία αποτελείται από μη εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ καθ’ ολοκληρία και εμφανίζεται σαν η μικρότερη σε μέγεθος.
6.     Τέλος στην Α’ κοινοπραξία ενώ οι εισηγμένες στο ΧΑΑ κατασκευαστικές εταιρείες ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ και ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ έχουν συνολικά χρηματιστηριακό κεφάλαιο γύρω στο 1 δις, η κοινοπραξία περιλαμβάνει την εταιρεία ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΗΛΙΑΚΗ ΑΕ η οποία κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο, με βάση το δυναμικό της σε βάσεις , ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του γιώτινγκ εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 19 βάσεις από τις οποίες 7 βρίσκονται στην Ελλάδα, από 3 στην Ιταλία, Κροατία και Τουρκία και μία στην Γαλλία. Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας αποτελεί η περαιτέρω διείσδυση σε σημαντικές αγορές του θαλάσσιου τουρισμού πράγμα που προκύπτει και από την κατάθεση επίσημης πρότασης για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας γιώτινγκ της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, την STARDUST MARINE SA που διαθέτει 275 σκάφη και 16 βάσεις από τις οποίες 6 στην Ευρώπη (Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία), 6 στην Καραϊβική, και από μία στο Πόρτο Ρίκο, Κούβα, Πολυνησία και Σεϋχέλλες. Πρόσφατα μάλιστα η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΗΛΙΑΚΗ ΑΕ  εξαγόρασε μερίδιο της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΕΡΑ ΝΑΥΤΗΛΙΑΚΗ ΑΕ  η οποία συμμετέχει στην Β’ κοινοπραξία για την μαρίνα.

                Τα ποσοστά των συμμετοχών των εταιρειών στους διάφορους ομίλους μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση μέσα από τις συναλλαγές των μετοχών. Στην παρούσα περίπτωση η δημοπράτηση της μαρίνας έφτασε στο παρά πέντε με το άνοιγμα χθες των οικονομικών προσφορών που παρουσιάζονται στην πρώτη σελίδα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι ενώ όλες οι κοινοπραξίες προσέφεραν το ίδιο ποσό για το ενοίκιο της μαρίνας, η πρώτη κοινοπραξία (με τον ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΗΛΙΑΚΗ ΑΕ) προσέφερε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (13%) επί του τζίρου,  στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έναντι 10.3 % της Β’ κοινοπραξίας. Επιπλέον οι επενδύσεις για την μαρίνα από την Α’ κοινοπραξία υπερβαίνουν τα 10000000 δρχ από την δεύτερη κατά σειρά  στο σημείο Δ’ κοινοπραξία.
                Η Γ΄ κοινοπραξία δίδοντας κατά 1000000 δρχ περισσότερο ενοίκιο για την μαρίνα, έδωσε μόλις το 0,5 % επί του τζίρου, ενώ για επενδύσεις κατέθεσε πρόταση χαμηλότερη κατά 192 εκατομμύρια από την Α’ θέτοντας τελικά τον εαυτό της στην τελευταία θέση για την τελική επιλογή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου