Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

3 Μαΐου 1999 : “ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ” του Άκη Καλύβα στα "Νέα της Λευκάδας"

“ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”
του Άκη Καλύβα                                                                Δευτέρα, 3 Μαΐου 1999

Κάτω από την σκιά του πολέμου η Λευκάδα αισιοδοξεί. Η στήλη δεν θέλησε να αναφερθεί ούτε στο Κόσοβο ούτε να προδικάσει τις όποιες συνέπειες για την μικρή οικονομία της περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι αφού δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις τουλάχιστον ας αντιμετωπίσουμε τα πράγματα όπως συνήθως. (business as usual).
 Η κατάσταση στη Λευκάδα φαίνεται να είναι σαφώς διαφοροποιημένη από την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στην γειτονική Κέρκυρα. Δεν έχουμε στο Άκτιο ούτε ανεφοδιασμούς Νατοϊκών αεροσκαφών, ούτε αντιπολεμικές συναυλίες με τα απαραίτητα κάθε φορά επεισόδια, ούτε βίαιες συμπλοκές με το πρόσχημα του τερματισμού της βίας. Έχουμε μείνει μακριά από την σχετική επικαιρότητα και βοηθάμε σημαντικά τους tour operator στο να αποτρέπουν ακυρώσεις από πελάτες που είχαν κλείσει διακοπές για την Λευκάδα. Η Λευκάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός, και βρίσκεται πολύ μακριά από τα θλιβερά επεισόδια του πολέμου, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τα κάθε είδους νέφη, των τρομοκρατικών επιθέσεων τύπου INTERCONTINENTAL ή των φαρσών που ακολούθησαν σε άλλα ξενοδοχεία και ταλαιπώρησαν πολύ κόσμο.
Στα δικά μας λοιπόν οι ακυρώσεις κρατήσεων φαίνονται πολύ περιορισμένες και κυρίως προέρχονται από την Ιταλική αγορά. Θέλω να επισημάνω πάλι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τηλεφωνήματα τουριστών προς τους tour operator που σκέφτονται να ακυρώσουν αλλά οι tour operator κρατάνε μια σθεναρή άμυνα λέγοντας ότι για την Λευκάδα δεν υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά οι νέες κρατήσεις έχουν μειωθεί πολύ κατά την περίοδο του πολέμου μέχρι που σταμάτησαν σε κάποιες περιπτώσεις αλλά τώρα αρχίζουν να αναθερμαίνονται.. Τα πρώτα charters έφτασαν στο Άκτιο κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις πράγμα που μας κάνει μερικές φορές να ξεχνάμε πόσο ρευστή και απρόβλεπτη είναι ακόμα η κατάσταση.
Οι πρώτοι τουρίστες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο νησί και την πρωτομαγιά βιώσαμε και ένα μεγάλο ρεύμα εισερχόμενου τουρισμού που αν και κράτησε μόνο δύο μέρες μας έκανε όλους να νιώσουμε αισιόδοξα.
Η ετοιμότητα της Λευκάδας να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες θα την χαρακτήριζα πολύ ικανοποιητική. Πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά άνοιξαν. Ο δήμαρχος  Ελλομένου  έκοψε τα χορτάρια στις άκρες της επαρχιακής οδού πολύ νωρίς φέτος και μπράβο. Έκανε επίσης τομή στο κατεστημένο στην παραλία του Νυδριού με τις γλάστρες. Τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά θα φανούν στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Οι προθέσεις είναι σίγουρα οι καλύτερες. Η στήλη είναι σίγουρη οτι ο δήμαρχος θα προβεί πάλι έγκαιρα στον καθαρισμό των παραλίων του δήμου αφού η θάλασσα αρχίζει και ζεσταίνεται. Επισημαίνουμε επίσης ότι κατά μήκος του λιμανιού του Περιγιαλίου χρειάζεται μία αποψίλωση και καθαρισμός καθώς και μια συντήρηση των φωτιστικών.
Ο οδικός άξονας Λευκάδας -Νυδριού στα όρια του δήμου Λευκάδας αλλάζει καθημερινά. Συμβαίνουν πρωτοφανείς  παρεμβάσεις στο καθάρισμα της άκρης του δρόμου, στην απομάκρυνση χρόνιων μπαζών κλπ. Ο δήμαρχος Λευκάδας έστειλε εκεί το grader του δήμου και δίνει τα απαραίτητα χρηματικά κονδύλια που απαιτούνται. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κονδύλι αυτό είναι εξαιρετικά μικρό για το μέγεθος της παρέμβασης και αυτό διότι υπάρχει επιβλέπων εργοδηγός που αφιλοκερδώς αφιερώνει χρόνο και προσωπική εργασία. Θα τον πετύχατε στο δρόμο σίγουρα είναι ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κος Κονδυλάτος. Μπράβο στην σύμπραξη δήμου , φορέων και ιδιωτών για το κοινό όφελος. Η στήλη  δεσμεύεται να επανέλθει με την αποπεράτωση του έργου.
Μεγάλη γιορτή έγινε την πρωτομαγιά στον Αλέξανδρο. Στρώθηκε μεγάλο τραπέζι με σπιτικές πίτες, υπήρχε άφθονο κρασί και φυσικά αρνιά στη σούβλα. Πολλοί ήταν εκεί ντόπιοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι και όλοι χόρεψαν. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος, η Κα αντιδήμαρχος, η κα εισαγγελέας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της ένωσης ξενοδόχων. Αναβίωσε η παράδοση απαραίτητη για τον πολιτισμικό τουρισμό. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και κυρίως στον Πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής. Μου είπαν ότι του χρόνου η γιορτή θα γίνει στα Κολλυβάτα. Πηγαίνοντας στον Αλέξανδρο πέρασα από την Κόκκινη Εκκλησιά. Δυστυχώς εκεί σταμάτησε η παράδοση της πρωτομαγιάς. Θέλω να ελπίζω μόνο για φέτος, ας προσπαθήσουμε όλοι κυρίως εμείς οι Πλατυστομήτες να αναβιώσουμε την γιορτή του χρόνου.
Αναφέρουμε ότι το Νομαρχιακό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την διεξαγωγή της formula  ταχυπλόων σκαφών στο Νυδρί τον Ιούνιο. Την πρόταση την υποστήριξε και η Ένωση Ξενοδόχων  που ήταν παρών στη συνεδρίαση. Περιμένουμε την δημιουργία της οργανωτικής επιτροπής για να πιάσει δουλειά άμεσα. Ο χρόνος πιέζει εν όψη μάλιστα της τουριστικής έκθεσης “Πανόραμα 99” από 5 - 9 /5 στην Αθήνα. Η Ένωση Ξενοδόχων έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της έκθεσης, στις 7 / 5 /99 και ώρα 3:00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων με θέμα : “ΛΕΥΚΑΔΑ 99. ΕΝΟΨΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ”. Η στήλη καλεί όλους τους δημοσιογράφους του τουριστικού και αθλητικού reportage να παραβρεθούν και κάθε Λευκαδίτη να βοηθήσει στο σκοπό αυτό. Θα ακολουθήσει cocktail και διανομή αναμνηστικών.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου