Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

5 1 2000 Το θέμα του Άκη στα Νέα της Λευκάδας Προτάσεις ειδικών μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στη Λευκάδα.

Το θέμα του Άκη 5 1 2000

Προτάσεις  ειδικών μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στη Λευκάδα.
Οι Ειδικές Μορφές Τουρισμού ή τα  Ταξίδια Κινήτρων όπως αλλιώς ονομάζονται παρουσιάζουν μια πολυμορφία δυνατοτήτων. Κάποιες ιδέες παραθέτουμε σήμερα εδώ για να αντιληφθούμε πεδία στα οποία μπορεί να βασιστεί μια τουριστική ανάπτυξη για τον Νομό και μάλιστα με ταυτόχρονη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Οι ονομασίες που βάζουμε αποτελούν δανεικές ονομασίες από υφιστάμενα προγράμματα τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στην μορφή αυτή τουρισμού.
Παρ
όμοιες επιλογές θα μπορούσε να είναι και για την Λευκάδα:

1. "Οι Δρόμοι του κρασιού". Προγρ
άμματα γευσιγνωσίας, που θα μπορούσε να χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς που ενδιαφέρονται πολύ για τα ελληνικά κρασιά, και που ανάλογα με τις περιοχές να υπάρχουν επισκέψεις σε δύο ακόμη και σε τρία οινοποιεία, και η δεύτερη περιλαμβάνει προγράμματα που συνδυάζουν επισκέψεις σε αρχαιoλογικούς χώρους και σε οινοποιεία. Οι επισκέψεις στα οινοποιεία είναι ένας συνδυασμός ελληνικής φιλοξενίας και επιστημονικής κατάρτισης από τους ειδικούς. Οι διαλέξεις θα μπορούσε να γίνονται ως επί το πλείστον στην Αγγλική γλώσσα από τους οινολόγους σε ξεχωριστή αίθουσα και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται το εργοστάσιο, μαθαίνουν πως γίνονται οι ζυμώσεις, επισκέπτονται τα βαρέλια και τα εμφιαλωτήρια, για να καταλήξουν στην κάβα.
Η γευσιγνωσία γίνεται με τον πιο επιστημονικό τρόπο. Το κατάλληλο ποτήρι, το χρώμα του κρασιού και η οσμή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ακολουθούν παραδοσιακοί μεζέδες κατάλληλοι με το κάθε είδος του κάθε κρασιού.
Σε όλα τα προγράμματα κρασιού
θα μπορούσε να προσφέρεται και ένα μπουκάλι κρασί στο κάθε δωμάτιο.

2. "Η Ελιά: Πηγή Ζωής". Προγράμματα βασισμένα στην ελιά και το παρθένο ελαιόλαδο. Πραγματοποιούνται
σε περιοχές της Ελλάδας όπως στην Κρήτη, στη Μάνη, στην Άμφισσα, στη Λέσβο και σε συνεργασία με τους ελαιοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς οργανώνονται επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, παλαιά και καινούργια. Μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προγράμματα παρουσιάζει η Κρήτη, καθώς εκεί υπάρχουν παλαιά ελαιοτριβεία παραδοσιακού τύπου. Αν η περίοδος είναι Νοέμβριος ή Δεκέμβριος, τότε οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το τίναγμα της ελιάς.

3. "Προγράμματα Θρησκευτικού Ενδιαφέροντος".
Η Μονή της Φανερωμένης θα μπορούσε να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο για την Λευκάδα. Πέρα από αυτό όμως οι πολλές και αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια που διαθέτουμε προσφέρονται για την διοργάνωση ειδικών εκδρομών και διαδρομών. Ο συνδυασμός μάλιστα με θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια που διοργανώνονται στα χωριά δίνει πολύπλευρες εμπειρίες στους επισκέπτες.

4. "Ελληνική Τέχνη". Προγράμματα
που είναι βασισμένα σε επισκέψεις σε εργαστήρια κεραμικής, αγγειοπλαστικής, εκθέσεων ζωγραφικής,  σε studio γλυπτικής αλλά και χειροτεχνίας που θα συμπεριλαμβάνει το καρσάνικο κέντημα και την ύφανση. Σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες θα μπορούσε να  γίνονται διαλέξεις, πρακτικές εφαρμογές (π.χ. κέντημα), μαθήματα, σεμινάρια, κ.α. 

5. "Η Μεσογειακή, Ελληνική
και Επτανησιακή Κουζίνα". Τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Μεσογειακή/Ελληνική Κουζίνα, ειδικά από τότε που πολλά Ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν το πόσο υγιεινή είναι η κουζίνα αυτή, με το ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά, τα χόρτα, τα μυρωδικά, τα εσπεριδοειδή, κ.α. Ειδικά συνεργεία γυναικών, αλλά και ανδρών, θα μπορούσαν να διδάσκουν στις κουζίνες των ξενοδοχείων πρακτικές εφαρμογές των εδεσμάτων αυτών, όπως πίττες, γεμιστά, μουσακά, ντολμάδες, αρνί στάμνας, και πολλά άλλα. Πριν από την κάθε παρουσίαση οι συνταγές να δίνονται στην Αγγλική γλώσσα, και μετά την πρακτική και το ψήσιμο οι πελάτες γεύονται τα παρασκευάσματά τους στο μεσημεριανό ή το βραδινό τους φαγητό με τον συνδυασμό μιας μουσικής και χορευτικής εκδήλωσης.

6. "Εξειδικευμένα Μαθήματα". Διαλέξεις ή σεμινάρια  ελληνικής φιλοσοφίας, μυθολογίας, ιστορίας αλλά ακόμα και αστρολογίας, οικολογίας αλλά και της ελληνικής γλώσσας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδιαίτερο πόλο έλξης αλλοδαπών επισκεπτών. Τα μαθήματα αυτά θα μπορεί να διοργανώνονται στην φύση αλλά και σε ξενοδοχειακές αίθουσες από νέους δίγλωσσους επιστήμονες.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποιες προτάσεις που θεωρώ ότι μας βάζουν στο κλίμα των δυνατοτήτων που μπορούν να παρουσιάσουν οι ειδικές μορφές τουρισμού που θα αποτελούν στο μέλλον όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου