Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

7/1/2000 : Λευκάδα φως στις διακοπές σας! Τουριστικός Οδηγός της Λευκάδας. κείμενα Άκης Καλύβας

Λευκάδα


φως στις διακοπές σας!




Η Λευκάδα που μαγεύει τον επισκέπτη...

Ο λαμπερός ήλιος και τα ζωντανά χρώματα, η κρυστάλλινη θάλασσα και οι χρυσές αμμουδιές, το αργυρόχρωμο φεγγάρι και η αγνή ομορφιά της ανυπόταχτης φύσης, σμίλεψαν με απέραντο μεράκι το σμαραγδένιο ελληνικό νησί που λέγεται Λευκάδα.
            Με μια ξεχωριστή νότα μελωδίας καλεί κοντά της όσους αναζητούν τις διαφορετικές διακοπές.
            Ήρεμη, γλυκιά ανάλαφρη, από την πρώτη στιγμή καλωσορίζει αυτούς που την επέλεξαν, με το αληθινό, το γνήσιο, το ζεστό χαμόγελο του Λευκαδίτη.
            Το απέραντο γαλάζιο των ονείρων σας που αγκαλιάζει απαλά τις καταπράσινες, εντυπωσιακές πλαγιές της Λευκάδας, στεφανωμένες από ατελείωτες δαντελένιες ακρογιαλιές, υπόσχεται ησυχία και ξεκούραση στους ταλαιπωρημένους από την σύγχρονη καθημερινή ρουτίνα.
            Το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα με τη συνέργεια της θαλασσινής αύρας φέρνει στα αυτιά, τους απόηχους των ψιθυρισμών της λυρικής Σαπφούς προς τον όμορφο Φαίωνα και περιμένει να τους αφουγκραστείτε.
            Κι ένας περίπατος στο φως της πανσέληνου συντροφιά με το φλοίσβο της θάλασσας, αποκαλύπτει μύρια μυστικά και πλημμυρίζει την ψυχή των ρομαντικών με τα πιο όμορφα και τρυφερά αισθήματα.
            Παράδοση και εκσυγχρονισμός συμβαδίζουν αρμονικά, και τίποτα δεν θα στερηθεί ο περιηγητής από φιλοξενία, ψυχαγωγία, περιπέτεια.
Το ανυπόταχτο μεγαλείο της φύσης θα παρασύρει συνωμοτικά αυτούς που αναζητούν ανεπανάληπτες εμπειρίες, στην περιπέτεια που κρύβει στα βάθη της και σαν μυστική σειρήνα θα τους συναρπάσει και θα τους προσφέρει στιγμές μοναδικές.
Για όλα αυτά και για όλα όσα ανακαλύψετε μόνοι σας μέσα από τις αστείρευτες πηγές της, η πυξίδα είναι σταθερά προσανατολισμένη σε ένα τόπο, στη Λευκάδα. Τη Λευκάδα που μαγεύει.

 

 

Η Λευκάδα των Μύθων και της Ιστορίας


Η Λευκάδα πήρε το όνομά της από τα λευκά απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας.
Ο Μένανδρος αναφέρει σε ποίημά του μύθο που θέλει τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ από τη Λέσβο (7ος-6ος αιώνας π.Χ.) να ρίχνεται στη θάλασσα από τα βράχια αυτά, όταν αρνήθηκε τον έρωτά της ο αγαπημένος της Φαίων.
Αρχαιολογικές έρευνες του Γερμανού αρχαιολόγου W. Dorpfeld, τοποθετούν την πρώτη ύπαρξη ζωής στη Λευκάδα, στα μέσα της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., κατά τη νεολιθική εποχή.
Αρχαιολογικά ευρήματα της Αχαϊκής και Μινωικής περιόδου, αλλά και μεταγενέστερης εποχής της 2ης χιλιετίας αποτελούν αιώνιους μάρτυρες μιας εποχής χαμένης στο βάθος των αιώνων. 
Κατά τον Αριστοτέλη, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες. Βάρβαρος και νομαδικός λαός που ήρθε από τη Μικρά Ασία.
Ο εγγονός του Λέλεγου με τα 22 παιδιά του, ίδρυσαν τη Λευκάδα.
Την Τρωική εποχή η Λευκάδα ανήκε στον βασιλιά της Κεφαλονιάς Λαέρτη. Όταν πάντρεψε τον γιο του Οδυσσέα, με την Πηνελόπη, δώρισε τη Λευκάδα στον πατέρα της τον Ικάριο και αυτός με τη σειρά του στο γιο του το Λευκάδιο. Αυτή είναι μία δεύτερη εκδοχή για το όνομα του νησιού.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί η θεωρία του αρχαιολόγου W. Dorpfeld που υποστήριξε ότι η Λευκάδα ταυτίζεται με την Ομηρική Ιθάκη.
Η Ομηρική Ιθάκη αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο διένεξης μεταξύ των μελετητών, ενώ οι αποδείξεις της ορθής θεωρίας βρίσκονται θαμμένες σε κάποιο σημείο της ευρύτερης περιοχής αναμένοντας την ανασκαφή τους.
Μετά τους Αχαιούς ακολουθεί η κάθοδος των Δωριέων, οι οποίοι και ιδρύουν την πόλη Νήρικος.
Η Λευκάδα μπαίνει επίσημα στο χορό της Ιστορίας το 650 π.Χ., όταν την καταλαμβάνουν οι Κορίνθιοι.
Τότε μετατρέπεται και η Λευκάδα από χερσόνησος σε νησί, με τη διάνοιξη του Ισθμού που τη χωρίζει έκτοτε από την Ακαρνανία.
Οι Κορίνθιοι ιδρύουν και Νομισματοκοπείο ενώ η Λευκάδα αναπτύσσεται σε αξιόλογο εμπορικό και ναυτικό κέντρο.
Το νησί συμμετέχει στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη μάχη των Πλαταιών και στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Το 338 π.Χ. την καταλαμβάνει ο Φίλιππος Β', πατέρας του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Σημαντικό σταθμό αποτελεί η κατάληψη του νησιού από τους Ρωμαίους μετά από σκληρή πολιορκία το 197 π.Χ.
Συμμετέχει ουσιαστικά στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
Οι Ρωμαίοι την ωθούν σε οικονομική, εμπορική και πνευματική ανάπτυξη, αλλά όταν οι ίδιοι Ρωμαίοι ιδρύουν τη γειτονική Νικόπολη, το 30 π.Χ. κοντά στη σημερινή Πρέβεζα, μεταφέρουν όλες τις οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εκεί και για τη Λευκάδα αρχίζει μια πορεία μαρασμού και φθοράς.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους το νησί ενσωματώνεται  στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και το 1294 δίδεται από το Δεσπότη Νικηφόρο Α' , προίκα στον κόμη Ορσίνι, ο οποίος χτίζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας.
Ακολουθεί μια μακρά και σκληρή περίοδος Φραγκοκρατίας.
Το 1479 καταλαμβάνεται η Λευκάδα από τους Τούρκους μέχρι το 1684, όπου οι Ενετοί με στρατηγό το Μοροζίνι την καταλαμβάνουν.
Ο Μοροζίνι δημιουργεί Σύνταγμα για το νησί και το 1717 ιδρύεται Νοσοκομείο.
Το 1797 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης καταλύει το Ενετικό κράτος η Λευκάδα περνάει διαδοχικά στη Γαλλία, κατόπιν στη συμμαχία Ρώσων-Τούρκων, πάλι στη Γαλλία και τελικά στους Άγγλους το 1810.
Το 1800 περίπου ιδρύεται το πρώτο δημόσιο σχολείο. Το 1815 όλα τα Επτάνησα  με τη συνθήκη των Παρισίων γίνονται ανεξάρτητο κράτος, το "Ηνωμένο Κράτος των  Ιόνιων Νήσων", υπό την αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας.
 Το 1864 η Λευκάδα μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά ενώνονται με τη μητέρα Ελλάδα και έτσι ακολουθεί τη νεότερη εποχή, κοινή ιστορική πορεία, μέσα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, μια Ιταλική και μετά μία Γερμανική κατοχή, έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μια επτάχρονη περίοδο δικτατορίας, για να καταλήξει ένα πανέμορφο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η Ιστορία της Λευκάδας είναι μακρά και επίπονη, γεμάτη δάφνες και δάκρυα, αίμα και ελπίδα.
Ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας της, τα κάστρα, οι οικισμοί στο Νυδρί, στα Χορτάτα, στο Καλλιγόνι - που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και τα ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Μια ιστορία γεμάτη διδαχή, φως και δύναμη.









Η Λευκάδα του 2000, ένας ελληνικός τουριστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Λευκάδα του 2000, ένας ελληνικός τουριστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί δρόμο ανάπτυξης για τη Λευκάδα και όχι δρόμο αλλοτρίωσης της παράδοσής της.
Με βάση την αρχή αυτή, η Λευκάδα επάξια συμβαδίζει με την προοπτική της σαν ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατέχει ένα από τα καλύτερα οδικά δίκτυα της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και οργανωμένα λιμάνια ελλιμενισμού σκαφών.
Ο επισκέπτης θα συναντήσει όλες τις σύγχρονες υποδομές μια ανεπτυγμένης περιοχής τόσο σε θέματα υγείας με το υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, αλλά και στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Μικρά, φιλόξενα, σύγχρονα ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, camping, πολυτελή κότερα για κρουαζιέρες, υποδομές για θαλάσσια σπορ, σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων, τόσο για αυτοκίνητα αλλά και για σκάφη, σύγχρονες τραπεζικές υπηρεσίες, αλλά και επικοινωνίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.
Σύντομα θα λειτουργήσει στη Λευκάδα η πιο σύγχρονη μαρίνα στον  ελληνικό χώρο. Ακόμα επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται το αεροδρόμιο του Ακτίου (Πρέβεζας) που απέχει μόλις μισή ώρα από την πόλη.
Πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ξεχωριστές υπηρεσίες από τους επαγγελματίες, ενώ οι κλιματισμένοι χώροι, οι πισίνες και οι οργανωμένες παραλίες ικανοποιούν και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες.
Η καλή λειτουργία του σύγχρονου βιολογικού σταθμού και η οργανωμένη αποκομιδή των απορριμμάτων προστατεύει το πολύτιμο περιβάλλον και τις πανέμορφες ακτές.
Η γαλάζια σημαία που απέκτησε η παραλία του Γιαλού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αδυνατεί να αποδώσει τη μαγεία της λευκαδίτικης θάλασσας.


Η Λευκάδα πηγή πολιτισμού για τον κόσμο


Η πολιτιστική διαδρομή της Λευκάδας είναι σε άμεση συνάρτηση με την ιστορική της διαδρομή.
Χαρακτηριστική είναι η επιρροή, όπως και στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, του δυτικού στοιχείου, τόσο από την εποχή της Ενετοκρατίας όσο και των Άγγλων που την κατέλαβαν το 1810.
Η ιδιαιτερότητα της Λευκάδας έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω της στενής επαφής της με την κεντρική Ελλάδα, δέχτηκε αλληλοσυγκρουόμενες επιρροές ενσωματώνοντας και το Ηπειρωτικό στοιχείο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στην αρχιτεκτονική των εκκλησιών.
Η ζωγραφική άνθισε από το 17ο αιώνα με την αγιογραφία και τις τοιχογραφίες. Οι Λευκαδίτες ζωγράφοι συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη  τομέων της  πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας του νησιού. Αξίζει να επισημάνουμε τους ζωγράφους Βεντούρα, Γαζή και Σίδερη. Η ξυλογλυπτική εμπνεύστηκε επίσης από το χώρο της Εκκλησίας.
Επίσημα ο λευκαδίτικος Τύπος γεννήθηκε το 1849 με3 τη χειρόγραφη εφημερίδα “Νεολαία”, ενώ το 1830 με την ίδρυση της Ακαδημίας Φιλογραμμάτων, θεατρικές παραστάσεις ξεκίνησαν να παρουσιάζονται στο νησί. Το 1917 ιδρύθηκε ο Ωδικός Σύλλογος με χορωδιακό τμήμα. Η παράδοση της Λευκάδας στον τομέα της μουσικής, της παιδείας και αγωγής  είναι  μακρά. Το 1957 ιδρύθηκε το Εθνικό Ωδείο.
Σήμερα, το εξέχον Σωματείο αποτελεί η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, που ιδρύθηκε το 1850 και συμπληρώνουν το σύγχρονο πολιτιστικό σκηνικό της Λευκάδας, σύλλογοι όπως ο Ορφέας, η Νέα Χορωδία, ο Απόλλων Καρυάς, με ιδιαίτερο πολιτιστικό έργο και πολλές παγκόσμιες συμμετοχές.
Τομή στα Πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας αποτέλεσε η οργάνωση το 1955, των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, που από τότε αποτελούν θεσμό και διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι. 
Παράλληλα, από το 1960,  διοργανώνεται το  Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ με εντυπωσιακές εμφανίσεις ελληνικών και ξένων καλλιτεχνικών συγκροτημάτων προσδίδοντας στο θεσμό παγκόσμιο χαρακτήρα.
Το 1964 η επιτυχία των Γιορτών Λόγου και Τέχνης κορυφώθηκε, με τη συμμετοχή 22 χωρών, αλλά και με τη μοναδική εμφάνιση στην πλατεία της πόλης της διάσημης ελληνίδας σοπράνο και μεγάλης δόξας του αιώνα μας, Μαρίας Κάλλας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Λευκάδα αποτέλεσε την πρώτη πόλη που κήρυξε στα πέρατα της οικουμένης το αθάνατο και γλυκόηχο τραγούδι της Πανανθρώπινης Συμφιλίωσης, της Συνεργασίας και της Συναδέλφωσης των Λαών.
Το τραγούδι αυτό αποτελεί το μήνυμα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και όλοι οι λαοί εχθροί και φίλοι ένωσαν αδελφικά τα χέρια τους και χόρεψαν.


Η Λευκάδα γεννάει προσωπικότητες


Η μεγάλη συμβολή όμως του νησιού στον παγκόσμιο πολιτισμό ήρθε μέσα από τις μεγάλες προσωπικότητες αυτού του τόπου. Πέρα από τους αξιόλογους λόγιους, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικούς, δημοσιογράφους που γεννήθηκαν εδώ, η συμβολή μερικών παραμένει αθάνατη.
Το 1824 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο μεγάλος εθνικός ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης που στα ποιήματά του μιλούσε με την γλώσσα του λαού και της ψυχής και όχι με αυτή των σαλονιών. Αποτελεί όχι μόνο ποιητικό προφήτη της νεώτερης νεοελληνικής αναγέννησης, αλλά επιχειρεί την ιστορική καταγραφή των γεγονότων μέσα από την ποίηση σαν σύγχρονος Όμηρος.
Ο επόμενος μεγάλος άνδρας της Λευκάδας είναι ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός που αποτέλεσε όχι μόνο μεγάλο ποιητή αλλά πνευματικό οδηγό, οραματιστή και προφήτη.
Ο Σικελιανός προέκτεινε την ποίηση στην περιοχή της πράξης, συνέλαβε τη “Δελφική Ιδέα” και διοργάνωσε στους Δελφούς τις πρώτες “Δελφικές Γιορτές” το 1927, για να προσφέρει στην ταλαιπωρημένη από τη δοκιμασία του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ανθρωπότητα μια φωτεινή διέξοδο.
Τέλος αναφέρουμε το Λευκάδιο λόγιο Ιακούμι Κοϊζούμι που τον διεκδικούν και η αγγλική γλώσσα και η αμερικανική δημοσιογραφία και η Ιαπωνική φιλολογία. Γιος Άγγλου πατέρα και Ελληνίδας μητέρας γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 και ονομάστηκε Λευκάδιος Χέρν έχοντας στην ψυχή του το νησί.
Μετά από δημιουργικά χρόνια στην Αγγλία, την Αμερική και την Ανατολή, παντρεύεται την ευγενή γιαπωνέζα Κοϊζούμι, ασπάζεται το Βουδισμό και ρίχνεται στη λογοτεχνία. Αποτελεί σήμερα τον Εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας.  

Λευκάδα: Πόλη και Χωριά


Η περιήγηση στο νησί αρχίζει από την πόλη της Λευκάδας που αποτελεί διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Εκεί βρίσκεται η γέφυρα που ενώνει τη Λευκάδα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κέντρο της πόλης είναι πανέμορφο  με τα παραδοσιακά σπίτια, τα στενά πλακοστρωμένα καντούνια και την κεντρική πλατεία. Χαρακτηριστικά ευχάριστη εμπειρία αποτελεί η βόλτα στην πλακοστρωμένη κεντρική αγορά με τα πολλά μαγαζιά και καφενεία.
Στην  πόλη υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο σε ένα σύγχρονο κτίριο, το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα, το μοναδικό Μουσείο του Φωνόγραφου, η Χαραμόγλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Δημόσια Βιβλιοθήκη, που στεγάζει τη φανταστική συλλογή της Πινακοθήκης Μεταβυζαντινής Τέχνης. Γύρω από την πόλη υπάρχει η μεγάλη παραλία της Γύρας με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους και τα τρία κάστρα του νησιού.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού συναντάμε  τα παραθαλάσσια χωριά Καρυώτες με τις αλυκές, τη Λυγιά που αποτελεί μεγάλο αλιευτικό κέντρο όπου εκεί υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες, τη Νικιάνα με τα γειτονικά μοναστήρια των Αγίων Πατέρων και του Αγ. Γεωργίου, το πανέμορφο Περιγιάλι μπροστά από το σύμπλεγμα των Πριγκιπονήσων   και τέλος το Νυδρί, που αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας απέναντι από το Σκορπιό. Στον περίγυρο του βρίσκονται οι μαγευτικοί καταρράκτες αλλά και τα λείψανα προϊστορικού οικισμού.
Νοτιότερα  συναντάμε το Βλυχό με τον κόλπο του, τον αμφιθεατρικά χτισμένο Πόρο, το φυσικό λιμάνι των Συβότων και τέλος τη Βασιλική στο νοτιότερο άκρο, τον παράδεισο του wind surfing. Στη δυτική πλευρά ξεχωρίζει το χωριό του Αγ. Νικήτα με τις καταπληκτικές του παραλίες, το Κάθισμα , τους Μύλους και τα Πευκούλια.
Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει η παραδοσιακή Καρυά, καθώς και ένα πλήθος μικρών χωριών απαράμιλλης όμως ομορφιάς, στολισμένα στο πράσινο, όπως ο Αλέξανδρος, η Εγκλουβή, τα Πλατύστομα, οι Σφακιώτες, τα Κολυβάτα.  
Σε όλα τα σημεία υπάρχουν άριστες τουριστικές υποδομές.


Η Λευκάδα ένας οικολογικός παράδεισος


Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται με το καταπράσινο μεγαλείο αυτής της γωνιάς της σύγχρονης Ευρώπης.
Οι ορεινές περιοχές καλύπτονται από πευκοδάση, ενώ στις πιο πεδινές είναι κυρίαρχη η παρουσία της ελιάς και των εσπεριδοειδών.
Ο τουρισμός και η γεωργία συνδέονται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις οικολογικές επιπτώσεις.
Τα βουνά αποτελούν σημαντικούς βιότοπους, στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πλήθος διαφορετικών ειδών φυτών, αλλά και πτηνών και θηλαστικών.
Η γεωλογική διαμόρφωση του ορεινού όγκου, μέσα από το πέρασμα των αιώνων, έχει δημιουργήσει σπήλαια ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μερικά από τα οποία έχουν σημαντική αρχαιολογική σημασία όπως, η Χοιροσπηλιά στον Εύγηρο και η Ασβοσπηλιά στο χωριό Φρύνη.
Τα πολλά υπόγεια νερά αποτελούν το φυσικό πλούτο αυτής της γης και τη μεταμορφώνουν σε  ένα παραδείσιο τόπο κάθε άνοιξη, όταν τα ελληνικά αγριολούλουδα σκορπίζουν άρωμα και χρώμα.
Εδώ φυτρώνουν τα ευωδιαστά για τη μαγειρική ρίγανη και θυμάρι, αλλά και τα καταπραϋντικά φασκόμηλο και μέντα.
Μοναδικής ομορφιάς, αλλά και οικολογικής σημασίας άνθος, αποτελεί το κατακόκκινο  “παιώνιο” που διάλεξε να φυτρώνει μόνο στην περιοχή της ορεινής Εγκλουβής από όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Τα υπόγεια νερά, όλα πόσιμα,  βγαίνουν στην επιφάνεια από πηγές δίπλα σε πλατάνια και αναπολούν τις εποχές που χόρευαν δίπλα τους οι αρχαίες νύμφες της μυθολογίας.
Στο δρόμο τους για την θάλασσα του Ιονίου σχηματίζουν μικρές λίμνες όπως αυτή του Μαραντοχωρίου, αλλά και καταρράκτες όπως στο Νυδρί.
Τα σημεία αυτά σφύζουν από ζωή και ο επισκέπτης με δέος παρατηρεί μικρά ζωάκια και πουλιά να τσαλαβουτούν στα νερά κάτω από τη σκιά των δέντρων και των βράχων.    
Κοντά στην πόλη της Λευκάδας, αβαθή θαλάσσια νερά δημιούργησαν λιμνοθάλασσες και αλυκές. Οι αλυκές αποτελούσαν πηγή ζωής για τους κατοίκους των παλαιοτέρων  χρόνων, τώρα όμως ανενεργές αποτελούν  βιότοπο για τα θαλασσοπούλια. Πρόσφατα μάλιστα βραβεύτηκαν από την UNESCO για την οικολογική τους σημασία.
Οι λιμνοθάλασσες της Λευκάδας, οι σημαντικότεροι υγροβιότοποι χλωρίδας και πανίδας, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μέχρι σήμερα περιοχές παραδοσιακής ιχθυοκαλλιέργειας, που εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των εκτρεφόμενων ψαριών. Εδώ παράγεται και εξαιρετικής ποιότητας αυγοτάραχο.
Τα ελεύθερα νερά της γαλάζιας θάλασσας κρύβουν μέσα τους τον πλούτο της φύσης. Μεσογειακά ψάρια απαράμιλλης γευστικότητας, αλλά και μαλάκια, όστρακα και οστρακόδερμα, ζουν στα καθάρια αυτά νερά, προσελκύοντας κάθε επισκέπτη να τα ανακαλύψει.
Όταν πλέον πέσει η νύχτα ο λευκαδίτικος ουρανός γεμίζει με χιλιάδες αστέρια, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το νυχτερινό ουρανό της ερήμου, ενώ τη σιωπή την σπάνε οι φωνές των καλοκαιρινών τριζονιών.  
Πόσο αξία έχει τελικά για τον σύγχρονο άνθρωπο να νιώθει στο πρόσωπο του τη θαλασσινή αύρα, να μυρίζει το άρωμα των λουλουδιών, να ακούει το κελάηδισμα των πουλιών βλέποντας ταυτόχρονα  στα γαλάζια νερά το παιγνίδι των δελφινιών....
Για τον κάτοικο της Λευκάδας σίγουρα αποτελεί μια καθημερινή υπόθεση.





Η Λευκάδα των κρυστάλλινων γαλάζιων νερών και της λευκής άμμου

Ο Νομός της Λευκάδας αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 18 μικρών και μεγαλύτερων νησιών, περιτριγυρισμένων από τα γαλανά και ήρεμα νερά του Ιονίου μεταξύ της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.
Στο μεγαλύτερο νησί, τη Λευκάδα, είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των κατοίκων του Nομού (21.000 περίπου κάτοικοι).
Αποτελεί ένα νησί ορεινό στο 73% της έκτασής του, όπου στο κέντρο του δεσπόζει επιβλητικά το όρος Σταυρωτά με κορυφή ύψους 1158 μέτρων.
Από τα καταγάλανα νερά το χωρίζουν κάτασπρες μακρές αμμώδεις παραλίες κυρίως από δυτικά, ενώ ανατολικά δεσπόζουν τα καταπράσινα Πριγκιπονήσια με τα γραφικά τους αγκυροβόλια και τους αμμώδεις κόλπους τους.
Εδώ βρίσκεται ο πασίγνωστος Σκορπιός του Ωνάση με τους τάφους της διάσημης οικογένειας, αλλά και η Μαδουρή, το νησί του μεγάλου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Χωριά βρίσκονται στα ιδιαίτερα όμορφα νησιά του Μεγανησίου, του Καστού και του Καλάμου.
Οι δαντελένιες ακρογιαλιές, άλλες απόκρημνες, άλλες αμμώδεις, προσφέρουν στον επισκέπτη την αγκαλιά των σμαραγδένιων νερών και του φωτός του ελληνικού ήλιου.
Ένα φως διαφορετικό που κάνει τη χρυσή άμμο να λαμπυρίζει, αλλά κυρίως να ζεσταίνει τις ανθρώπινες καρδιές.
Ένα φως που όταν ο ήλιος βουτάει στη θάλασσα κατά τη δύση, βάφει με χίλια χρώματα το νησί ολόκληρο.
Οι παραλίες στο Κάθισμα, στο Πόρτο Κατσίκι, στους Εγκρεμνούς, στη Γύρα, στα Πευκούλια, στους Μύλους, στο Αγιοφύλλι, στον Πόρο προβληματίζουν τον επισκέπτη για το ποια θα επιλέξει.
Τόσο καθάρια τα νερά, τόσο λευκή η άμμος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των διακοπών θα αποτελέσει ποια παραλία να επιλέξετε για μπάνιο.


Η Λευκάδα: ήθη και έθιμα


Λαϊκές εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλα τα χωριά της Λευκάδας.
Η παράδοση με τον τρόπο αυτό παραμένει ζωντανή και όλοι οι κάτοικοι περιμένουν ανυπόμονα τις γιορτές για να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Κορυφαία εκδήλωση αποτελεί η αναπαράσταση του Παραδοσιακού Λευκαδίτικου Γάμου που γίνεται κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, στην Καρυά και διαρκεί πολλές ημέρες.
Την Αποκριά όλη η Λευκάδα ζει σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον με τους στολισμούς, τις παρελάσεις των αρμάτων και τους ιδιαίτερους χορούς.
Οι Παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι άρρηκτα δεμένες με τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές και έτσι, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, η Λευκάδα ολόκληρη παίρνει ιδιαίτερο επτανησιακό χρώμα.
Στα Λαογραφικά Μουσεία στην Καρυά, στον Δήμο Ελλομένου, καθώς και στην πόλη, ο επισκέπτης παρακολουθεί τον τρόπο ζωής στο νησί κατά τους προηγούμενους αιώνες και θαυμάζει τις παραδοσιακές φορεσιές των γυναικών της εποχής.
Στη Λευκάδα όμως η παράδοση ζει στο σήμερα και μπορεί να την ανακαλύψει κανείς στα απομονωμένα ορεινά χωριά με της λαϊκής αρχιτεκτονικής σπίτια, όπου οι γυναίκες ντυμένες στις παραδοσιακές φορεσιές, μαγειρεύουν στο τζάκι και ζυμώνουν κάθε πρωί το ψωμί της ημέρας.
Οι άνθρωποι αυτοί πάντα φιλόξενοι θα σας τρατάρουν ένα ποτήρι κρασί και ένα λουκουμάκι και θα δεχθούν να φωτογραφηθείτε μαζί τους για να αποτυπωθούν σε μια εικόνα δύο διαφορετικές εποχές.






Η Λευκάδα των ανθρώπων


Μέρος της πλούσιας αυτής φύσης αποτελεί και ο άνθρωπος.
Ο Λευκαδίτης αποτελεί απόγονο του φιλόξενου αρχαίου έλληνα.
Κουβαλάει τη βαριά ιστορία του τόπου  στις πλάτες του, ζωγραφίζονται στο πρόσωπό του οι κακουχίες και η φτώχια του πρώτου μισού του αιώνα που μόλις έφυγε, αλλά το βλέμμα του παραμένει σπινθηροβόλο κοιτάζοντας αισιόδοξα το μέλλον.
Οι εικόνες του ψαρά να πλέκει τα δίχτυα του, του παπά του χωριού να πίνει έναν ελληνικό καφέ στο καφενείο της πλατείας, της αγρότισσας με την παραδοσιακή φορεσιά να σέρνει το γάιδαρο της αλλά και των παιδιών να παίζουν στα σοκάκια της πόλης, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Αποτελούν όμως μια πραγματικότητα ζωής που πηγάζει από την ευγενική ψυχή και την πίστη στην παράδοση του ανθρώπου της Λευκάδας.


Η Λευκάδα που λάτρεψε ο Ωνάσης


Μήπως είναι τυχαίο που ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης επέλεξε τον τόπο αυτό για να δημιουργήσει το προσωπικό του ησυχαστήριο;
Μία επίσκεψη του πολυταξιδεμένου και πάμπλουτου Ωνάση στην Λευκάδα υπήρξε αρκετή για να τη λατρέψει.
Αγόρασε το νησάκι του Σκορπιού απέναντι από το Νυδρί και δημιούργησε σε αυτό τον προσωπικό του παράδεισο που τον απολάμβανε μαζί με την Τζάκι Κένεντι, την Μαρία Κάλλας, τον Τσόρτσιλ και πολλές άλλες διασημότητες της εποχής.
Εδώ έθαψε τον μονάκριβο γιο του Αλέξανδρο, αλλά και το χώμα αυτό της Λευκάδας αποτελεί την τελευταία κατοικία του ίδιου αλλά και της κόρης του Χριστίνας.
Τραγική είναι η ιστορία της διάσημης οικογένειας και μια νέα πορεία αρχίζει με την μικρή Αθηνά που οι Λευκαδίτες την θεωρούν παιδί τους και της ετοιμάζουν θερμές υποδοχές κάθε φορά που επισκέπτεται το νησί.
Ο Ωνάσης σημάδεψε με την φήμη του την σύγχρονη Λευκάδα και κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Σκορπιό και φαντάζονται την εικόνα της πολυτελούς θαλαμηγού του "Χριστίνα" να αράζει μπροστά στο καταπράσινο νησί.

 

 

Η Λευκάδα της Παναγίας της "Φανερωμένης"


Η Ιερή Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης κατέχει περίοπτη θέση, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λευκάδας, εκεί που τα παλιά χρόνια υπήρχε ο ναός της Λευκάδιας Αρτέμιδος.
Ο θρύλος αναφέρει ότι από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, γύρω στο 63 μ.Χ., ένας από τους πρώτους χριστιανούς προσευχήθηκε στο Θεό και τότε το άγαλμα της θεάς Άρτεμης λύγισε, έπεσε και συνετρίβει. Τότε δημιουργήθηκε ο πρώτος χριστιανικός πυρήνας στο νησί.
Από τότε η Παναγία η Φανερωμένη αποτελεί την προστάτιδα της Λευκάδας, αλλά και το κέντρο ζωής των Λευκαδιτών.
Σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η Μονή πάντα ανοικτή περιμένει να ξεκουράσει κάθε προσκυνητή και να δεχθεί κάθε επισκέπτη για να θαυμάσει την εικόνα της Παναγίας και το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας.
Τον Ιούνιο γιορτάζεται με λαμπρότητα και με πολλές εκδηλώσεις η γιορτή της Φανερωμένης και χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ιερά Μονή και ζητούν από την Παναγία λύτρωση.
Σε όλο το νησί είναι διάσπαρτες πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, που αποδεικνύουν τη χριστιανική πίστη των Λευκαδιτών.
Σε πολλά από τα μοναστήρια, όπως της Κόκκινης Εκκλησιάς, του Ασώματου, του Αγ. Γεωργίου και άλλα, υπάρχουν πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες. Οι εκκλησίες, όπως του Αγ. Μηνά, του Αγ. Σπυρίδωνα, του Παντοκράτορα και άλλων, είναι χαρακτηριστικές για την αρχιτεκτονική, και τα καμπαναριά τους.
Η Λευκάδα με έντονο το χριστιανικό στοιχείο δεν αποτελεί μόνο προορισμό διακοπών αλλά και έναν προορισμό για προσευχή και προσκύνημα.


Η Λευκάδα των ειδικών μορφών τουρισμού


Το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού περιβάλλοντος της Λευκάδας, ενδείκνυται για ειδικές μορφές τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν προτεραιότητα ανάπτυξης για τις αρχές του νησιού.
Μεγαλύτερη σημασία αποτελεί για τη Λευκάδα η ιστιοπλοΐα.
Πλήθος επισκεπτών έρχονται γιαυτό το σκοπό και η μορφή αυτή τουρισμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουριστικού τζίρου.
Η ασφαλής θάλασσα και τα πολλά νησάκια με τα φυσικά καταφύγια προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για το άθλημα, ενώ οι σύγχρονες υποδομές ελλιμενισμού συμπληρώνουν την εικόνα.
Η ορεινή Λευκάδα από την άλλη πλευρά, είναι διάσπαρτη από καλντερίμια και μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία.
Τουριστικά γραφεία από την Ευρώπη προωθούν τη μορφή αυτή τουρισμού, προτείνοντας συγκεκριμένες  πανέμορφες διαδρομές. Η Λευκαδίτικη γη προσφέρει όμως και ένα πλήθος άλλων διαδρομών έτοιμων για εξερεύνηση.
Το πανέμορφο τοπίο προσελκύει πλήθος καλλιτεχνών, ιδιαίτερα ζωγράφων, που φτάνουν εδώ από όλο τον κόσμο, για να αποδώσουν με το δικό τους τρόπο τη μαγεία της φύσης.
Ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα και ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο ξεκίνησε  να κατασκευάζεται για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και ανάγκες.

 

 

Η Λευκάδα του αθλητισμού


Η θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο και διευκολύνει τα αθλητικά δρώμενα του νησιού.
Στη Λευκάδα υπάρχουν δύο από τις καλύτερες παραλίες στην Μεσόγειο για windsurfing, τη Βασιλική και τον Άγιο Γιάννη.
Πιο γνωστή στους σερφίστες είναι η περιοχή της Βασιλικής, η οποία λόγω  θερμικού φαινομένου εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για το άθλημα.
Στην περιοχή διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι αγώνες, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες υποδομές, σε όλο το νησί, που εξασφαλίζουν την εκμάθηση του αθλήματος στους αρχάριους.
Τα τελευταία χρόνια στο Νυδρί, κάθε Ιούνιο, διοργανώνεται αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχυπλόων Σκαφών FORMULA III.
Οι αγώνες αυτοί αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης αθλητών και θεατών και συνδυάζονται κάθε φορά με ένα γενικότερο αθλητικό σόου, που διαρκεί τρεις ημέρες.
Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ιδανικό επίσης για τους λάτρεις της Ιστιοπλοΐας. Από τη Λευκάδα περνάει το Ιστιοπλοϊκό Ράλι Ιονίου, καθώς και πολλοί άλλοι αγώνες Ιστιοπλοΐας.    
Στο νησί επίσης διοργανώνονται κάθε χρόνο ποδηλατικοί αγώνες και  αγώνες πυγμαχίας, μπάσκετ κλπ. στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.


Η Λευκάδα των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα  2004"


Η Ελλάδα ολόκληρη προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.
Η Λευκάδα έχει ρόλο στη διοργάνωση. Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα και εδώ από το 2001, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Πολλοί επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ορισμένα αθλήματα  από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω της εύκολης πρόσβασής τους στην Αθήνα από τη Λευκάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι Δήμοι του νησιού θα αναμεταδίδουν σε ειδικούς χώρους τα αθλητικά δρώμενα.


Η Λευκάδα των αντιθέσεων


Η Λευκάδα παρουσιάζει μια ξεχωριστή πολυμορφία.
Οι ιδιαίτερες υποδομές την κάνουν ιδανικό τουριστικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές. Το πανέμορφο περιβάλλον προσφέρει τη δυνατότητα ήρεμων διακοπών για κάθε ηλικία, δίπλα στην ησυχία της φύσης. Από την άλλη όμως πλευρά οι ειδικές μορφές τουρισμού προσφέρουν ένταση στους νέους με τις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ έχουν αναπτυχθεί στα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα, πολλά κέντρα διασκέδασης για τους νέους με έντονη νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικο αέρα.


Η Λευκάδα παράγει


Αξιοθαύμαστα δείγματα τέχνης αποτελούν τα παραδοσιακά κεντήματα από την Καρυά.
Μέχρι σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να κεντούν και να υφαίνουν με τον ίδιο εκείνο παραδοσιακό τρόπο που έμαθαν από τις γιαγιάδες τους δημιουργώντας  αριστουργήματα. Η συγκεκριμένη ορεινή περιοχή είναι ακόμα διάσημη για τις εύγευστες φακές Εγκλουβής. Σημαντικής σημασίας για τη Λευκαδίτικη οικονομία αποτελεί η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου, κρασιού, εσπεριδοειδών, μελιού αλλά και η εκτροφή κάθε είδους ψαριών.
Ιδιαίτερου τύπου αλλαντικά, καθώς και γλυκίσματα, όπως μαντολάτα και παστέλια, αλλά και το ποτό σουμάδα αποτελούν τυπικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.


Η Λευκάδα της γεύσης


Οι Λευκαδίτες, μερακλήδες από την φύση τους, έχουν αναπτύξει μια πλούσια ελληνική κουζίνα με παραδοσιακές νοστιμιές και εκλεκτούς μεζέδες.
Η ποιότητα της λευκαδίτικης  κουζίνας βασίζεται στη χρήση αγνών υλικών και στις ιδιαίτερες συνταγές.
Στα πολλά κοσμοπολίτικα εστιατόρια και στις γραφικές  ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, εκτός από τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, ο επισκέπτης θα απολαύσει μαριδόπιτα, κόκορα μακαρονάδα, διάφορες πίτες, ψαρόσουπα και για επιδόρπιο την λευκαδίτικη λαδόπιτα.
Τα ψάρια ποτέ δεν λείπουν και είναι πάντα ολόφρεσκα και λαχταριστά.
Ψάρια όλων των ειδών. Ψάρια  ημέρας, από τα νερά του Ιονίου, που ικανοποιούν κάθε γαστρονομική απαίτηση. 


Λευκάδα: πληροφορίες


Η Λευκάδα απέχει από την Αθήνα 385 χλμ, από την Θεσσαλονίκη 420 χλμ, την Πάτρα 180 χλμ και την Ηγουμενίτσα 100 χλμ.
Αεροπορικά συνδέεται με κατευθείαν πτήσεις charter από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Με την Αθήνα συνδέεται καθημερινά με τακτικές πτήσεις της Ολυμπιακής.
Η γέφυρα συνεχούς ροής που την ενώνει με τη Στερεά Ελλάδα αποτελεί την οδική σύνδεση του νησιού.
Λεωφορεία συνδέουν καθημερινά τη Λευκάδα με την Αθήνα, αλλά και με την Πάτρα και δύο φορές την εβδομάδα με τη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση έχουν όσοι ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους από την Ιταλία μέσω των λιμανιών της Πάτρας και κυρίως της Ηγουμενίτσας.
Ακτοπλοϊκά συνδέεται η Λευκάδα από το Νυδρί και τη Βασιλική με το Μεγανήσι, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για island hoping.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Διεθνής Αριθμός Κλήσης                  0030
Αριθμός αυτόματης κλήσης    0645
Νομαρχεία                                          22.777
Δημαρχείο Λευκάδας                        23.354           
Αστυνομία
Λευκάδας (και Τροχαία)                   22.696            22.346
Λευκάδας                                           22.346
Βασιλικής                                           31.218
Βλυχού                                               95.207
Λιμεναρχείο
Λευκάδας                                           22.322
Νυδρίου                                              92.509
ΕΛ.ΤΑ
Λευκάδας                                           24.747/24.225
Βασιλικής                                           31.295
Νυδρίου                                              92.120
Ο.Τ.Ε.
Λευκάδας                                           22.099
Αγίου Νικήτα                                      99.201
Αθανίου                                              93.291           
Βασιλικής                                           31.399           
Βλυχού                                               95.215
Καρυάς                                               41.274
Λυγιάς                                                            71.230
Νικιάνας                                              71.239
Νυδρίου                                              92.680
Ταξί                                                     22.215,22.838
Ολυμπιακή Αεροπορία
Λευκάδα                                             22.881
Αθήνα                                                  (01) 96.66.666
Κ.Τ.Ε.Λ (Λεωφορεία)
Λευκάδα                                             22.364
Αθήνα                                                 (01) 52.50.108
Θεσσαλονίκη                                     (031) 545.302
Υγεία
Νοσοκομείο                                      25.371/25.376
Κέντρο Υγείας Βασιλικής                  31.065
Αγροτικά Ιατρεία
Βλυχού                                               95.204
Καρυάς                                               41.206
Νυδρίου                                              92.228
Τουρισμός
Γραφείο Τουρισμού Δήμου              23.000
                                                            24.962
Ένωση Ξενοδόχων                           24.539   
Σύλλογος Ενοικιαζομένων
Δωματίων                                           21.266


Διαδίκτυο Internet
1. http://members.xoom.com/aloal/
            Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων
2. http://agn.hol.gr/hellas/ionian/levkada.htm
3. http://www.geocities.com/TheTropics/4529/lefkada.html
4. http://www.vacation.net.gr/p/lefkada.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου