Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΡΙΚΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

1. Η τουριστική κίνηση στην Λευκάδα ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2010 παρ’ όλο που οι τιμές διαμονής και εστίασης ήταν φέτος μειωμένες .
2. Μεγάλη μείωση είχε η ελληνική αγορά και ιδιαίτερα οι ελληνικές οικογένειες.
3. Μειώθηκε το αυξημένο ρεύμα από την Βόρεια Ελλάδα των προηγούμενων 2 ετών.
4. Οι Έλληνες τουρίστες που κυκλοφόρησαν στην Λευκάδα κατά μεγάλο ποσοστό : α) διέθεταν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, ΟΓΑ, ΕΟΤ, ΟΑΕΕ κλπ. β) δεν διέμεναν σε τουριστικά καταλύματα αλλά ήταν φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και φίλους και γ) πραγματοποιούσαν ημερήσιες εξορμήσεις στο νησί από τις γύρω μεγάλες πόλεις (Ιωάννινα, Άρτα, Αγρίνιο και Πρέβεζα)




5. Οι οργανωμένοι τουρίστες που αφίχθησαν αεροπορικώς κινήθηκαν στα περσυνά επίπεδα. Οι χώρες προορισμού αυτών ήταν κυρίως οι κλασσικές για την Λευκάδα αγορές της δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Σκανδιναβία, Ολλανδία, Αυστρία) και η Τσεχία.
6. Φαίνεται να υπήρξε μια αύξηση τουριστών που έφτασαν στο νησί με λεωφορεία από Σερβία, Σκόπια, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία.
7. Αυξημένη ήταν η κίνηση τουριστών με ιδιωτικό αυτοκίνητο από Σερβία, Σκόπια, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβενία. Οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί αν και είχαν δικό τους αυτοκίνητο, είχαν αγοράσει οργανωμένα τουριστικά πακέτα από την χώρα τους.
8. Οι Σέρβοι, Σκοπιανοί, Ούγγροι, Σλοβάκοι και Σλοβένοι διέμειναν κυρίως σε καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή του Νυδριού, με τιμές από 10,00 έως 22,00 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο την ημέρα.
9. Ο θαλάσσιος τουρισμός σε μισθώσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών κινήθηκε στα περσυνά επίπεδα αλλά με μειωμένες τιμές.




10. Οι Ιταλοί ελεύθεροι τουρίστες παρουσίασαν αύξηση φέτος, αλλά αντιμετώπισαν πολύ αρνητικά τις αυξημένες τιμές της βενζίνης. Πολλοί απ’ αυτούς ήρθαν με ιδιόκτητα ταχύπλοα σκάφη. Το ημερήσιο κόστος σε καύσιμα ενός τέτοιου σκάφους κυμαίνεται από 40,00 έως 250,00 ευρώ. Όταν ο μέσος όρος διαμονής των πελατών αυτών είναι πάνω από 10 ημέρες, το συνολικό κόστος σε καύσιμα κυμάνθηκε από 500,00 έως 3000,00 ευρώ. Η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα του χρόνου λόγου του ανταγωνισμού από την Κροατία.




11. Με τα ημερόπλοια από το Νυδρί καθημερινά το καλοκαίρι, μετακινούνται προς Ιθάκη και Κεφαλονιά πάνω από 1500 άτομα που βρίσκονται στη Λευκάδα, χωρίς να έρχεται ούτε ένας τουρίστας, που να διαμένει στα νησιά αυτά, με ανάλογες ημερήσιες κρουαζιέρες στη Λευκάδα. Εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο ένα ελλειμματικό ισοζύγιο για την Λευκάδα.
12. Μειώθηκε δραματικά λόγω κρίσης, η μικρή μεν ομάδα τουριστών, αλλά πολύ υψηλού εισοδήματος που επισκέπτεται την Λευκάδα κάθε χρόνο για να αγοράσει ή να κατασκευάσει ακίνητη ιδιοκτησία στο νησί ή για να αγοράσουν ή να επισκευάσουν μεγάλα σκάφη που παραμένουν μόνιμα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου