Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

translate

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Θρίαμβος του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία

Οι Ιταλοί, 3η οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Μέρκελ θάβοντας τον Μόντι (τον αντίστοιχο Παπαδήμο της Ιταλίας), ανασταίνοντας τον Μπερλουσκόνι και στέλνοντας στα άστρα το μπλογκο-κίνημα 5 αστέρια του αντισυστημικού κωμικού ηθοποιού που έχει καταδικαστεί για δολοφονία εξ αμελίας (και για'αυτό δεν μπορεί να εκλεγεί στο κοινοβούλιο) Μπέπε Γκρίλο.  

Εμείς εδώ παίζουμε τα καλά παιδιά και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2012 που δημοσιεύτικε χθές το τεκμηριώνει. "Μετά από μια πρώτη ανάγνωση " είναι ο τίτλος της ανάρτησης που θα ακολουθήσει και θα αφορά τις διαπιστώσεις του κ. Προβόπουλου για την χώρα μας μέσα από την έκθεση του. Περιληπτικά μεν, χωρίς να κρύβουμε όμως την αλήθεια δε, όπως κάνουν τα συστημικά ΜΜΕ.Τα Blog του Grillo
Ποιός είναι ο Grillo

 Ακτιβιστής, κωμικός, ηθοποιός, blogger. Ο 64χρονος Γενοβέζος Μπέπε Γκρίλο είναι τα πάντα. Κυρίως όμως είναι ο «σίφουνας» που μπήκε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας με το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), διεκδικώντας να εκφράσει όσους πιστεύουν ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι παρά ο ορισμός της διαφθοράς.

Ήδη, έχει καταγράψει αρκετές εκλογικές επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο. Με «όχημα» την έξοδο από το ευρώ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, ήταν ο πραγματικός νικητής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 σε περίπου 1.000 δήμους της Ιταλίας. Στην Πάρμα, τα «5 Αστέρια» ξεπέρασαν το 19%, στη Γένοβα το 14% και στη Βερόνα το 10%.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε μια αξιόλογη τηλεοπτική καριέρα με συμμετοχή σε talk-shows και όχι μόνο. Αρχισε να «αραιώνει» από την τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πολλοί θεώρησαν ότι αυτό έγινε επειδή ενοχλούσε με τα σχόλιά του το πολιτικό κατεστημένο.

Ο ακτιβισμός ήρθε μερικά χρόνια αργότερα. Το Σεπτέμβριο του 2007 διοργάνωσε την εκστρατεία του V-Day (από την ιταλική λέξη vaffanculo) με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών σε ανοικτές συγκεντρώσεις. Εκεί ο Γκρίλο παρουσίασε λίστα με βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για ποινικά ή οικονομικά εγκλήματα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποκλειστούν άμεσα και διά βίου από τη Βουλή.

Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και το 2008 στη Γένοβα. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε ξένα έντυπα προκειμένου να καταγγείλει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο έφτασε για να χτυπήσει το «καμπανάκι» της διαφθοράς.

Τα σχόλιά του προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και καταγγέλλεται για άκρατο λαϊκισμό.

Όπως για παράδειγμα η άποψή του ότι οι δείκτες εγκληματικότητας στο ιταλικό Kοινοβούλιο είναι υψηλότεροι ακόμα και από την Σκάμπια της Νάπολης, μιας από τις πλέον υποβαθμισμένες και επικίνδυνες γειτονιές της πόλης. Ακόμα πιο πρόσφατα είχε πει ότι «η οικονομική κρίση είναι χειρότερη από τη μαφία».

Το 1980 ο Γκρίλο καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε τροχαίο δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και έπεσε σε γκρεμό. Και αυτό το ζήτημα επανέφεραν οι πολέμιοί του εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα, αλλά και της διάθεσής του να λέει ονόματα, «βροχή» πέφτουν οι μηνύσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής Ρίτα Λέβι-Μονταλτσίνι (1909-2012), την οποία κάποτε είχε αποκαλέσει «γριά πόρνη».

Ο Γκρίλο γίνεται συχνά δέκτης κριτικής και για την προσωπική του ζωή. Αρκετοί σχολιάζουν με μάλλον σκωπτική διάθεση το γεγονός ότι ήταν κάτοχος γιωτ, αλλά και μιας Φεράρι. Επίσης, αρκετοί αναρωτιούνται γιατί οι υπόλοιποι Ιταλοί πολιτικοί που έχουν καταδικαστεί πρέπει να φύγουν από τη Βουλή και όχι ο ίδιος που επίσης έχει καταδικαστεί για το τροχαίο δυστύχημα.

Ο ίδιος σε όλα αυτά απαντά ότι στόχος του δεν είναι να γίνει βουλευτής, αλλά να αφυπνίσει τις ιταλικές συνειδήσεις.

πηγή: Απόστολος Ρουμπάνης www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου